Ο Κώστας Μπακογιάννης ξαναπιάνει το νήμα με την ανάγκη εθνικής ενότητας…

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on October 28, 2016, 1:20 pm

screen-shot-2016-10-28-at-12-28-41-pm

Στα γονίδιά του, η έννοια της εθνικής συνεννόησης και της εθνικής ενότητας, κολυμπάει σε ανοιχτή θάλασσα. Ως γιος του μάρτυρα της Δημοκρατίας Παύλου Μπακογιάννη, αλλά και της εμβληματικής Ντόρας Μπακογιάννη, δεν θα μπορούσε να είναι… κάτι διαφορετικό.

Ο Κώστας Μπακογιάννης ωστόσο ανοίγει τη δική του, αυτόνομη πολιτική περπατησιά. Και με αφορμή την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, αντί να περιοριστεί σε ένα… νερόβραστο μήνυμα, ανοίγει το κουτί της εθνικής συνεννόησης. Ξαναπιάνει το νήμα με την εθνική ενότητα, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, για να βγει από τη βαθιά, σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση των τελευταίων ετών.

Και θυμίζει, γιατί με άλλους πολιτικούς της γενιάς του, ή και νεώτερους, ο ίδιος δεν είναι… νεόγερος. Αλλά μπορεί να μιλάει με πάθος για την Ελλάδα που θα έπρεπε να οικοδομήσουμε, αντί να σπαταλάμε δυνάμεις με τον φανατισμό, την πόλωση και τις τσιρίδες των άκρων.

Το μήνυμα που έστειλε ο Κώστας Μπακογιάννης μέσω της προσωπικής σελίδας του στο Facebook, ήταν το εξής:

“28 Οκτωβρίου σήμερα. Ημέρα βαρετών μεγαλοστομιών και ξύλινων λόγων, τις περισσότερες φορές χωρίς ουσία. Θα μπορούσε, ίσως, να είναι και ημέρα σκέψης.

Για μια κοινωνία η οποία έχει έντονα διχαστεί, πέρα και πάνω από τα όρια της πολιτικής μας εκπροσώπησης. Για τις ηγεσίες μας που τρέφονται και τροφοδοτούν τον αλληλοσπαραγμό μας ρίχνοντας στον χαρτοφάγο τη δικαιοσύνη, την παιδεία, την εκκλησία, τα ΜΜΕ, τον ίδιο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Για εκείνους που κυνικά χτίζουν καριέρες πάνω στα συντρίμμια των θεσμών. Και για αυτούς που αρνούνται να δουν τα οικονομικά μας αδιέξοδα κατάματα, αναζητώντας άκοπες και ασφαλείς πολιτικές διαδρομές. Μια κοινωνία όμως δεν προοδεύει όταν βρίσκεται σε ένα μόνιμο “καθεστώς πολέμου”.

Και αν ισχύει πως το ήθος της πολιτικής γίνεται προοπτικά ήθος της κοινωνίας, ας κάνουνε επιτέλους όλοι μια αρχή: ας συμφωνήσουν για το ΕΣΡ τη Δευτέρα το πρωί και να πάμε για άλλα. Να πούμε ΟΧΙ σε αυτά που μας χωρίζουν.

Και ας καταλάβουν πως η υψηλή πολιτική βρίσκεται χαμηλά, στον καθημερινό αγώνα της πραγματικής ζωής”.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος