Ο Κωστής Χατζηδάκης και η αποτροπή της μετεξέλιξης της ΝΔ σε… ΣΥΡΙΖΑ Νο2

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on November 22, 2017, 2:03 pm
0 secs

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Η Νέα Δημοκρατία υπήρξε παραδοσιακά και ιστορικά η παράταξη του μέτρου και της εθνικής ευθύνης. Έτσι τουλάχιστον την ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, και οι εκάστοτε αρχηγοί της φρόντιζαν, έστω με τις… ατέλειές τους ο καθένας, να υπερασπίζονται αυτή την παρακαταθήκη, που τη διέκρινε από τον ιστορικό αντίπαλο, το ΠΑΣΟΚ.

Τα τελευταία χρόνια, στα χρόνια της βαθιάς κρίσης και των Μνημονίων, τα “ιερά και όσια” κομμάτων αποδείχτηκαν… λεπτομέρειες για αρκετούς κορυφαίους παράγοντές τους. Η Νέα Δημοκρατία άντεξε περισσότερο από τους υπόλοιπους κομματικούς σχηματισμούς, είχε ωστόσο και εκείνη τα… θεματάκια της.

Υπό την έννοια ότι, σε μια εποχή εθνικής μελαγχολίας και ακραίας ανασφάλειας για το παρόν και το μέλλον, μια ταλαιπωρημένη κοινωνία ακούει πιο εύκολα εκείνους που… κάνουν θόρυβο. Που… τσιρίζουν… Που εναγκαλίζονται ρητορική υστερίας, τύφλωσης και εθνικού διχασμού, υποτιμώντας ότι ωθούν την κοινωνία στα άκρα.

Γιατί, τα άκρα έχουν πάντα φυσικούς εκφραστές. Μοιραίους και επικίνδυνους. Όταν λοιπόν ανοίξεις το δρόμο προς τα άκρα, πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Και ότι έχεις συμβάλλει και ο ίδιος, στην ηθική χρεοκοπία της κοινωνίας. Έχεις ραγίσει την ίδια τη Δημοκρατία.

Απέναντι στο παραπάνω σκηνικό ανησυχίας, η παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνεχίζει να δίνει τη μάχη της εθνικής ευθύνης. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη άλλωστε, μόνο… ακραίο δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις. Ούτε κορυφαία στελέχη σαν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τη Ντόρα Μπακογιάννη, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Έχει ωστόσο άλλη, προστιθέμενη και εκκωφαντική αξία, να ακους τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη, δηλαδή έναν άνθρωπο που λόγω του θεσμικού ρόλου του, όσα λέει έχουν πάντοτε επίπτωση στο προφίλ και την πολιτική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, να ξεκαθαρίζει, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: “Καταγγέλλουμε τα ψέματα και τις αποτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα πέσουμε μαζί του στον βάλτο. Θέλουμε μια νέα αρχή για την Ελλάδα, όχι να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 2”.

Η πολιτική αντανάκλαση όσων λέει ο Κωστής Χατζηδάκης, αποτελούν την ασφαλέστερη οδό για να επικρατήσει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, έχοντας κερδίσει τη θετική ψήφο και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Όχι ως επιλογή καταδίκης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή όχι ως κόμμα άρνησης και διαμαρτυρίας.

 

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής