Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μπροστά από την εποχή του. Σε… λάθος εποχή

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on May 26, 2018, 12:31 pm
1 sec

 

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

 

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης “έφυγε” από τη ζωή στις 29 Μαϊου του 2017.

Στην Κρήτη ωστόσο, ή μάλλον… στα Χανιά, το Μνημόσυνό του τελέστηκε το αμέσως προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπως ορίζει σχετικά η ορθόδοξη παράδοση,

Για τον εμβληματικό Κρητικό πολιτικό, έχουν ειπωθεί πολλά. Σχεδόν, τα πάντα.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν άφησε κανέναν αδιάφορο. Άλλοι τον λάτρεψαν, άλλοι τον μίσησαν. Ακριβώς επειδή, η πολιτική και προσωπική διαδρομή του είχαν γωνίες. Ο ίδιος φρόντιζε να λέει ξεκάθαρα την άποψή του. Να την υπερασπίζεται. Να προσπαθεί να την καταστήσει πλειοψηφική.

Τις περισσότερες φορές δεν το κατάφερε. Και αυτή είναι μια μελαγχολική διαπίστωση της Ιστορίας. Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ήταν μπροστά από την εποχή του. Βρέθηκε ωστόσο σε… λάθος εποχή.

Φιλελεύθερος, και όχι… νεοφιλελεύθερος. Ρεαλιστής, και όχι κυνικός. Ευρωπαίος, και όχι… χωρίς πατρίδα.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διεύρυνε την Κεντροδεξιά σε πληθυντικά και σύνθετα κοινωνικά κοινά. Με όραμα τη μετριοπάθεια, και οδηγό το μέτρο.

Στη “δεύτερη νεότητά” του, μετά την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, είχε την ατυχία να βρει απέναντί του τον Ανδρέα Παπανδρέου. Κυρίως όμως, να μιλάει σε μια κοινωνία η οποία… ζούσε τον μύθο της. Εκτός Μνημονίων, κρίσης και εθνικής μιζέριας.

Ακόμη και έτσι, θα μπορούσε να είχε ανοίξει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον και προοπτική για τον τόπο, αν είχε χειριστεί διαφορετικά τη διακυβέρνηση της περιόδου 1990-93.

Επέτρεψε να βρεθούν κοντά του, και να επηρεάσουν τις πολιτικές του, άνθρωποι μικροί, ακραίοι και κυνικοί.

Και ταυτόχρονα, υποτίμησε τους… πρόθυμους εντός της παράταξής του, που βγήκαν εκτός, και τον οδήγησαν σε βίαιη πτώση από την εξουσία, με την Αποστασία, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το πόσο πραγματικά μεγάλος ηγέτης ήταν.

Και εννοούμε οι περισσότεροι… κανονικοί άνθρωποι.

Όχι οι επαγγελματίες χειροκροτήτες, που σεργιανίζουν γύρω από την οικογένειά του, για να δείξουν ειδικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη πόσο… λάτρεψαν τον πατέρα του.

Κάποιοι εκ των οποίων τον υπονόμευσαν και τον κατέστρεψαν. Αν δεν τον μίσησαν, κιόλας.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής