Ο Κυριάκος τραβάει διαχωριστική γραμμή για συνεργασίες, λόγω εκλογικού νόμου

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on July 05, 2016, 8:41 am
Screen Shot 2016-07-05 at 8.29.28 AM

 

Η στάση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης στο θέμα του εκλογικού νόμου, συνιστά “κόκκινη γραμμή” για τη Νέα Δημοκρατία, αναφορικά με το ενδεχόμενο μελλοντικών συνεργασιών, ώστε να υπάρξουν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και να συγκροτείται βιώσιμη κυβέρνηση.

Τα μηνύματα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ξεκάθαρα, και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ή δεύτερης ανάγνωσης. Ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί ότι, όποιος προσφέρει στον Αλέξη Τσίπρα σανίδα σωτηρίας, δια της υπερψήφισης του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής, δεν δίνει μόνο “συγχωροχάρτι” στη σημερινή κυβέρνηση. Αλλά επί της ουσίας υπονομεύει το μέλλον του κοινοβουλευτισμού, από τη στιγμή που, στην εποχή της κρίσης και της απαξίωσης της πολιτικής που βιώνουμε, θα είναι εύκολος ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων. Και επομένως, η δυστοκία συγκρότησης βιώσιμης κυβέρνησης.

Στη Νέα Δημοκρατία βέβαια δηλώνουν αποφασισμένοι να πείσουν με τον προγραμματικό λόγο τους μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική πλειοψηφία να τους στηρίξει στις επόμενες εκλογές, αυτό το δεδομένο ωστόσο δεν αλλάζει τη στάση τους απέναντι στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι, όσα κόμματα συνταχθούν με τον Αλέξη Τσίπρα στο θέμα του εκλογικού νόμου, δεν θα πρέπει να περιμένουν μελλοντικά να συμμετέχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος