Ο Κυριάκος με στρατηγική Σαρκοζί, στο δρόμο προς την εξουσία

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on July 14, 2016, 9:44 am
Screen Shot 2016-07-14 at 9.37.11 AM

Μέσα σε μια μέρα, και με διαφορά ολίγων ωρών, δυο δημόσιες παρουσίες-παρεμβάσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να επιμένει σε προεκλογικούς ρυθμούς, με τη χθεσινή ομιλία του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, και στη συνέχεια με τη βόλτα που έκανε στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διατηρεί τον κομματικό μηχανισμό σε εγρήγορση, για το ενδεχόμενο κάποιου αιφνιδιασμού από την πλευρά του Πρωθυπουργού το φθινόπωρο, και την ίδια στιγμή οικοδομεί τη δική του ρητορική, ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση εξουσίας.

Αυτή τη φορά, έκανε… βουτιά στην καθημερινότητα του κέντρου της Αθήνας, εκεί όπου βασιλεύει η ανομία και χορεύουν τα προβλήματα. Και δεσμεύτηκε ότι, επί δικής του πρωθυπουργίας, ο νόμος και η τάξη θα επανέλθουν ως κεντρικό αφήγημα καθημερινότητας για τους πολίτες της πρωτεύουσας.

Ουσιαστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί… δόσεις από τη στρατηγική την οποία ακολούθησε ο Νικολά Σαρκοζί για να ανέβει στην εξουσία και την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, το 2007. Σε εσωτερικό επίπεδο, στέκεται στο δόγμα του νόμου και της τάξης, που απουσιάζουν από την καθημερινότητα των πολιτών, και την έχουν επιβαρύνει σε απολυτο βαθμό, στον απόηχο και της βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης που βιώνουμε ως χώρα.

Και την ίδια στιγμή, καλλιεργεί και ενισχύει το προφίλ του μεταρρυθμιστή, όπως έκανε στο παρελθόν ο Νικολά Σαρκοζί, με νέες, συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, για να βγει η Ελλάδα από το τραγικό αδιέξοδο το οποίο βιώνει στην εποχή της κρίσης και των Μνημονίων.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος