Ο Καραμανλής… ακύρωσε τους σεναριογράφους (και όσους πίεζαν για παρέμβαση… διαγγέλματος). “Μίλησε”… μέσω Ντόρας, και τονίζει τις διαφορές με Τσίπρα

Κυριάκος Βελισσάριος
Posted on June 16, 2018, 12:07 pm
1 sec

 

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Τις προηγούμενες μέρες, σενάρια και… μύθοι μιλούσαν για παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή για το Σκοπιανό, αποδίδοντας στον πρώην πρωθυπουργό και επί 12 1/2 χρόνια πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, την πρόθεση να απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, ή ακόμη και να μιλήσει στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός του τελευταίου μεγάλου “όχι” των Ελλήνων, στο Βουκουρέστι, που με τη διαχρονική στάση του παραμένει σημείο αναφοράς για μια μεγάλη, συνεκτική και μετριοπαθή Κεντροδεξιά, επιβεβαίωσε τον ρόλο του ως ασπίδα προστασίας της ηθικής παρακαταθήκης της παράταξης, απέναντι στα άκρα και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν. Στις τσιρίδες υστερίας, την τύφλωση λαϊκισμού και τον διχαστικό λόγο.

Με μια σύντομη και περιεκτική δήλωση, που έδωσε το γραφείο του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, το πρωί του Σαββάτου, ο Κώστας Καραμανλής επιβεβαίωσε αυτό που, είχαν καταλάβει από την Παρασκευή, όσοι τον γνωρίζουν: “Μίλησε” δια της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία από βήματος Βουλής την Παρασκευή, ανέλυσε την εθνική στρατηγική του Βουκουρεστίου, επέκρινε τη συμφωνία που έφερε στη Βουλή σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, την ίδια στιγμή ωστόσο θύμισε την πατριδοκαπηλία, τον τυχοδιωκτισμό και την έξαρση του λαϊκισμού, στις αρχές του 1990, που εμπόδισαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να λύσει το Σκοπιανό, και οδήγησαν στην ανατροπή της κυβέρνησής του, μέσω της Αποστασίας.

Σημειώνεται ότι ο Κώστας Καραμανλής ως Πρωθυπουργός, η Ντόρα Μπακογιάννη ως Υπουργός Εξωτερικών και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έφραξαν το δρόμο προς το ΝΑΤΟ για τα Σκόπια, στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008. Και με τη σημερινή δήλωσή του, ο Κώστας Καραμανλής επισημαίνει τις διαφορές της δικής του πολιτικής από τη σημερινή του Αλέξη Τσίπρα.

Η δήλωση του Κώστα Καραμανλή, έχει ως εξής:

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ονοματολογικό, από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή επισημαίνονται τα εξής:

«Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Κυριάκος Βελισσάριος
Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής