Ο “Ιταλός Ομπάμα”… δεν το βάζει κάτω

Μάνος Οικονομίδης
Posted on December 06, 2016, 9:00 am
1 sec
screen-shot-2016-12-06-at-7-58-56-am

 

[email protected]

Η αύρα της Αναγέννησης, παραμένει ζωηρή στην πολιτική αυτοδιάθεση του Ματέο Ρέντσι. Ο πάλαι ποτέ Δήμαρχος της Φλωρεντίας, της πόλης της Αναγέννησης, είναι πρωθυπουργός με… υποσχετική, μέχρι να υποβάλλει και τυπικά την παραίτησή του, έπειτα απο την επικείμενη ψήφιση του προϋπολογισμού της 3ης οικονομίας της ευρωζώνης, όλοι ωστόσο διαπιστώνουν ότι… δεν πάει πουθενά.

Ο Ματέο Ρέντσι επιχειρεί να διαχειριστεί προωθητικά τη βαριά ήττα που υπέστη στο δημοψήφισμα. Οχυρώνεται πίσω απο τη θεσμική συμπεριφορά που έχει επιδείξει, και την ταπείνωση που εξωτερίκευσε μετά τα αποτελέσματα, και την ίδια στιγμή πιάνει το νήμα με την… παλαιόθεν διαφοροποίησή του από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα της Ιταλίας.

Σε εσωκομματικό επίπεδο στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο Ματέο Ρέντσι δεν έχει αντίπαλο. Παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής, ενώ δικαιούται να υποστηρίζει ότι το 40% του “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα, είναι εν πολλοίς δικοί του, προσωπικές ψήφοι. Ένα ποσοστό που δεν συγκέντρωσε κανένας άλλος πολιτικός στην Ιταλία τα τελευταία πολλά χρόνια, με την εξαίρεση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την εποχή της σχεδόν απόλυτης πολιτικής ηγεμονίας του “Καβαλιέρε”.

Ο Ματέο Ρέντσι , ο άνθρωπος που αποκλήθηκε “Ιταλός Ομπάμα”, στο ξεκίνημα της πολιτικής εκτόξευσής του, δείχνει να κάνει μισό βήμα πίσω, για να πάρει καλύτερη φόρα για το άλμα προς το μέλλον. Προσδοκώντας να μην χάσει την αύρα του. Και να μην εμφανιστεί από το πουθενά ένας άλλος… Ρέντσι, όπως ακριβώς έκανε ο ίδιος, όταν “εκτέλεσε” πολιτικά από τα παρασκήνιο τον Ενρίκο Λέτα.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας