Ο Ηλίας Ξανθάκος μιλάει στα “Υστερόγραφα”: Η Ελλάδα δυναμώνει, ως διάδρομος μεταφοράς ενέργειας

Υστερόγραφα Team
Posted on August 04, 2017, 8:22 am
31 secs

 

Εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου που διανύουμε, όπου ο τομέας του τουρισμού έχει την πρωτοκαθεδρία στη χώρα μας, οι ελληνικές αρχές «εξέρχονται» των ελληνικών συνόρων για να μεταδώσουν το πνεύμα της ελληνικής φιλοξενίας και της απαράμιλλης ομορφιάς των ελληνικών τοπίων, εκτός αυτών. Όπως δηλαδή συμβαίνει στην περίπτωση της διεθνούς έκθεσης EXPO-2017 που διοργανώνεται για τρεις μήνες, και συγκεκριμένα από το διάστημα 10 Ιουνίου-10 Σεπτεμβρίου 2017 στην πρωτεύουσα Αστάνα, του Καζακστάν. Και στην οποία τα ελληνικά χρώματα είναι παρόντα.

Από την έναρξη της διεθνούς έκθεσης, αλλά και νωρίτερα, τα «Υστερόγραφα» έχουν παρουσιάσει μέσω εκτενών άρθρων, λεπτομέρειες της διοργάνωσης της ΕΧPO-2017, ταξιδεύοντας παράλληλα στην μακρινή Αστάνα με την πολύτιμη υποστήριξη της Πρεσβείας της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Αθήνα. Με την έμφαση να δίνεται στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτήν, στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Καζακστάν, αλλά και στην παρουσίαση των εγκαταστάσεων που φιλοξενούν την EXPO. Τόσο με σκοπό την προβολή των όμορφων περιπτέρων των χωρών, με ναυαρχίδα εντυπωσιασμού το γιγαντιαίων διαστάσεων, σε σχήμα σφαίρας, περίπτερο του Καζακστάν, όσο και την είσοδό μας στο δικό μας, ελληνικό περίπτερο της έκθεσης. Ώστε να παρουσιάσουμε τις προσπάθειες της χώρας μας για την προβολή της στο μακρινό Καζακστάν μέσω της EXPO-2017, που μετουσιώνονται στη δημιουργία του όμορφου περιπτέρου μας, το οποίο είναι πλημμυρισμένο από τα χρώματα της ελληνικής θάλασσας και του ελληνικού ουρανού.

Στο πλαίσιο αυτό, συναντήσαμε τον πλέον αρμόδιο για τη συμμετοχή της χώρας μας στην ανωτέρω έκθεση. Τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ηλία Ξανθάκο, ο οποίος έχει οριστεί ως Γενικός Γραμματέας της Ελλάδας για την ΕXPO-2017.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Ξανθάκος, η συμμετοχή της Ελλάδας στη φετινή έκθεση που διοργανώνεται στην Αστάνα του Καζακστάν, έχει μία ιδιάζουσα σημασία. Η οποία οφείλεται στο γεγονός της ιδιαιτέρως προβληματικής κατάστασης αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, που έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. Τί σχέση έχει ωστόσο η κλιματική αλλαγή με την EXPO-2017; Το θέμα που πραγματεύεται η έκθεση αυτήν την χρονιά, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι αποτελεί τον συνδετικό τους κρίκο. Αυτό, αλλά και άλλα πολλά, όπως η μάχη της χώρας μας κατά της κλιματικής αλλαγής, αναλύονται στη συνέντευξη που ακολουθεί με τον κ. Ξανθάκο.

Πριν όμως προχωρήσουμε στην ανάγνωσή της, αξίζει να σημειωθεί κάτι που ειπώθηκε από τον ίδιο και που συνοψίζει επί της ουσίας όλες τις προσπάθειες από ελληνικής πλευράς, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η εξωστρέφεια μέσω του ελληνικού περιπτέρου μας στις εγκαταστάσεις της ΕΧPΟ-2017. Ο κ. Ξανθάκος τόνισε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ότι η Ελλάδα τείνει να γίνει διάδρομος μεταφοράς ενέργειας, και ότι η ενέργεια είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τομέας όχι μόνο για την οικονομία αλλά επίσης για την καθημερινή ζωή.

Επιπροσθέτως, μας «αποκάλυψε» πως βλέπει η διοργανώτρια αρχή το ελληνικό περίπτερο. Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε… καλή επιτυχία! Όπως και να ευχαριστήσουμε τον ίδιο τον κ. Ξανθάκο, το επιτελείο του και τους συνεργάτες του στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς επίσης και την κ. Τέτη Περισσάκη, Αναπληρώτρια Επίτροπο και Διευθύντρια του Ελληνικού Περιπτέρου στην ΕΧPO-2017, για τη συνεργασία.

 

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μας κάνετε να παραχωρήσετε συνέντευξη στα «Υστερόγραφα», εν μέσω της διοργάνωσης της διεθνούς έκθεσης ΕΧPO-2017 στην πρωτεύουσα του Καζακστάν. Ως Γενικός Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΧPO-2017, αλλά και ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, είμαι βέβαιη ότι θα διαφωτίσετε με τις απαντήσεις σας τους αναγνώστες μας, αναφορικά με όλα τα ερωτήματα που ανακύπτουν για τη διεθνή έκθεση. Όπως είμαι βέβαιη ότι θα τους προσδώσετε ένα επιπλέον κίνητρο να ασχοληθούν με τα δρώμενά της, και γιατί όχι να ταξιδέψουν στην όμορφη Αστάνα.

 

1) Το τρέχον διάστημα, η Αστάνα, η πρωτεύουσα του μακρινού Καζακστάν, αποτελεί τη διοργανώτρια χώρα της διεθνούς έκθεσης EXPO-2017. Η χώρα μας είναι μία από τις 115 συμμετέχουσες χώρες. Ως Γενικός Επίτροπος της Ελλάδας στην EXPO-2017, θα ήθελα να μας πείτε ποιους στόχους έχει θέσει η χώρας μας μέσω της συμμετοχής της στην έκθεση.

Η EXPO-2017 στην Αστάνα έχει κεντρικό θέμα “future energy”.

Για τη χώρα μας η συμμετοχή στην EXPO-2017 είναι μία πολύ καλή ευκαιρία, πρώτον, να «επισημάνει» την πεποίθησή μας ότι μεγάλες διοργανώσεις όπως οι EXPO (που αφορούν εμπόριο, παραγωγή, πολιτισμό κλπ.) αποτελούν πάντοτε ένα πεδίο ανταλλαγής εμπειριών και ένα πεδίο συνεργασίας μεταξύ των χωρών και, δεύτερον, ότι για την Ελλάδα η ενέργεια είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τομέας όχι μόνο για την οικονομία αλλά επίσης για την καθημερινή ζωή.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα συμμετέχει στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Επομένως, είναι εύκολα αντιληπτό ότι για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή στη συγκεκριμένη ΕΧΡΟ.

Περαιτέρω, βέβαια, παραμένει πάντοτε ο στόχος της συνολικότερης προβολής της χώρας μας και η αξιοποίηση της EXPO για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών στην ευρύτερη αγορά και την προβολή της χώρα μας ως τουριστικού προορισμού.

 

 

2) Κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στην Αστάνα, για τους σκοπούς της δημοσιογραφικής κάλυψης της έκθεσης, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το ελληνικό περίπτερο στις εγκαταστάσεις της EXPO-2017, χάριν στην πολύτιμη βοήθεια της Πρεσβείας της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Αθήνα. Θα θέλατε να μας περιγράψετε με ποιον τρόπο προσπαθεί να επιτύχει η χώρα μας την προβολή της μέσω του περιπτέρου μας; Eπιτρέψτε μου να επισημάνω σε αυτό το σημείο την πολύ όμορφη αισθητική του και το «άρωμα»… Ελλάδας που «αφήνει» σε όποιον το επισκεφθεί.

 

Καταρχήν, θελήσαμε να δείξουμε τι είναι και τι κάνει η Ελλάδα σε σχέση με την ενέργεια. Για παράδειγμα, ότι η Ελλάδα τείνει να γίνει διάδρομος μεταφοράς ενέργειας, ή ότι η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους όσον αφορά τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και προσπαθεί να τους ξεπεράσει ή, τέλος, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με διάφορες πηγές ενέργειας: τον ήλιο, τους ανέμους, τα νερά, τη γεωθερμία κλπ.

Η χώρα μας λαμβάνει μέρος με εθνικό περίπτερο υπό τον τίτλο “Energy is in the air!”. Εκεί, η Ελλάδα παρουσιάζει τα στοιχεία που διαμορφώνουν το ιδιαίτερο γεωφυσικό και πολιτισμικό της πρόσωπο, τον ήλιο, τον αέρα και τη θάλασσα, τα οποία αποτελούν συγχρόνως και τις κατ’ εξοχήν αξιοποιήσιμες φυσικές δυνάμεις. Νομίζω ότι αυτό, από μόνο του, είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τους επισκέπτες του περιπτέρου μας.

 

 

 3) Ειδικότερα, θα ήθελα να μας περιγράψετε ποιο είναι το «προϊόν» διαφήμισης της χώρας μας στο ελληνικό περίπτερο.

 

Στον χώρο του ελληνικού περιπτέρου επιχειρείται να αποτυπωθούν η εικόνα και τα χρώματα της Ελλάδας προσκαλώντας τον επισκέπτη να γνωρίσει την κρυφή ισχύ, το δυναμικό των χαρακτηριστικών της ελληνικής φύσης, αλλά και ευρύτερα στοιχεία της κουλτούρας και του ελληνικού τρόπου ζωής.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, το ελληνικό περίπτερο είναι υποψήφιο για βράβευση από τη διοργανώτρια αρχή. Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι το ελληνικό περίπτερο έχει συγκεντρώσει κολακευτικά σχόλια τόσο από τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες όσο και από το κοινό. Νομίζω ότι ο Οργανισμός Enterprise Greece του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που είναι υπεύθυνος για την οργάνωση της ελληνικής συμμετοχής, και οι συνεργάτες του κατάφεραν να επιτύχουν ένα ιδιαίτερα ευπρόσωπο αποτέλεσμα κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.

 

4) Yπάρχουν στατιστικά στοιχεία για την επισκεψιμότητα του περιπτέρου μας, ενώ διανύουμε τον δεύτερο μήνα λειτουργίας της έκθεσης; Επιπροσθέτως, έχετε παρατηρήσει ποιες εθνικότητες είναι εκείνες που «μαγεύονται» περισσότερο από τις ομορφιές της Ελλάδας και συνακόλουθα επισκέπτονται περισσότερο το περίπτερό μας;

 

Η διοργανώτρια αρχή υπολογίζει ότι το ελληνικό περίπτερο έχουν επισκεφθεί έως σήμερα περίπου 200.000 άνθρωποι, ένας ιδιαίτερα ικανοποιητικός αριθμός αν αναλογιστεί κανείς ότι για την έκθεση συνολικά έχουν διατεθεί πάνω από 1.300.000 εισιτήρια.

Όσο για τους επισκέπτες, θα έλεγα ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η έντονη και καθοριστική παρουσία της θάλασσας και των στοιχείων του πολιτισμού της στο ελληνικό περίπτερο αποτελεί κυριολεκτικά πρωτόγνωρη εμπειρία.

 

 

5) Η 21η Ιουλίου ήταν αφιερωμένη στη χώρα μας, όπου γιόρτασε την εθνική της ημέρα σε μία φαντασμαγορική γιορτή στις εγκαταστάσεις της EXPO. Θα θέλατε να μας πείτε κάποιες λεπτομέρειες από τον εορτασμό; Αλλά και πώς εσείς, καθώς και ολόκληρη η ελληνική αποστολή, βίωσε το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας σε μία ξένη χώρα;

 

Κάθε συμμετέχουσα χώρα τιμάται με μία ανάλογη «Εθνική Ημέρα» στο πρόγραμμα της Έκθεσης. Η 21η Ιουλίου είχε οριστεί ως Εθνική Ημέρα της Ελλάδας. Ήταν μία σημαντική μέρα για την ελληνική συμμετοχή καθώς είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε ένα διεθνές κοινό στοιχεία της πολιτικής, παραγωγής και του πολιτισμού μας.

Στην εναρκτήρια τελετή, κατά τη διάρκεια των επισήμων ομιλιών, ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στα περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών (γεγονός που θα συμβάλει στην εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή), εξήγησε ότι στόχος της χώρας μας είναι να αναγορευτεί σε διεθνή ενεργειακό κόμβο και διαμετακομιστικό κέντρο που να συνδέει Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία (σαν ένα είδος γέφυρας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, Βορρά και Νότο) και περιέγραψε τα μαθήματα που συνάγονται από την ελληνική εμπειρία.

Στη συνέχεια, τόσο στην κεντρική σκηνή εκδηλώσεων της έκθεσης όσο και στον χώρο έξω από το ελληνικό περίπτερο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, παρουσίασε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα το χορευτικό συγκρότημα «Χοροπαίγνιο» το οποίο είχε μεταβεί από την Ελλάδα ειδικά για τον σκοπό αυτό με πρωτοβουλία του ΕΟΤ (το Υπουργείο Τουρισμού ήταν αρωγός στην όλη προσπάθεια και ο ΕΟΤ Ρωσίας είχε αναλάβει τη διοργάνωση και την επιμέλεια του καλλιτεχνικού προγράμματος των εκδηλώσεων για εκείνη την ημέρα).

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν και μία ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας από Έλληνες Instagramers στον χώρο του ελληνικού περιπτέρου.

Αυτό που διαπιστώσαμε είναι η «αναγνωσιμότητα» πολλών στοιχείων του ελληνικού χώρου και πολιτισμού από ένα κοινό που θα το χαρακτήριζε κανείς ως αρκετά μακρινό με μάλλον περιορισμένες εμπειρίες άμεσης επαφής.

 

6) Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Καζακστάν βρίσκονται θεωρώ στο καλύτερο σημείο τους. Προσωπικά, το αποδίδω σε τρεις λόγους: στη μεγάλη κινητοποίηση της Πρεσβείας του Καζακστάν στην Αθήνα, στην ανταπόκριση και στις πρωτοβουλίες των ελληνικών αρχών για την προώθηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά κυρίως στο ίδιο το γεγονός της διοργάνωσης της ΕXPO-2017. Που σε κάθε περίπτωση, μια έκθεση αυτού του βεληνεκούς αποτελεί ισχυρό συνδετικό κρίκο για τις σχέσεις των εκάστοτε συμμετεχουσών χωρών με την εκάστοτε διοργανώτρια χώρα. Θα ήθελα και τη δική σας άποψη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Εκδηλώσεις τέτοιου μεγάλου ενδιαφέροντος προφανώς ενισχύουν τις σχέσεις των χωρών που συμμετέχουν με τη χώρα που τη διοργανώνει. Σε περιπτώσεις μάλιστα όπως η συγκεκριμένη, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο ενδιαφέροντα, δεδομένου ότι τόσο το Καζακστάν, ως χώρα, όσο και η Αστάνα, ως πόλη, ήταν σχεδόν άγνωστοι τόποι για πολλούς από εμάς. Επομένως, η διοργάνωση της EXPO αποτέλεσε μία εξαιρετική και ίσως μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσουμε αυτή την πολύ ιδιαίτερη περιοχή του κόσμου.

Ανεξάρτητα από αυτό, οι ελληνοκαζακικές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια (όντως με τη συμβολή της Πρεσβείας του Καζακστάν στην Αθήνα αλλά και των ελληνικών αρχών) και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης και ενίσχυσης. Το Καζακστάν αποτελεί μία κατ’ εξοχήν χώρα-παραγωγό υδρογονανθράκων και ως εκ τούτου ενδιαφέρει την Ελλάδα, που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Κατά συνέπεια, θεωρώ βέβαιο ότι η EXPO-2017 θα δώσει σημαντική ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών.

 

 7) Στο πλαίσιο αυτό, μετά το πέρας της ΕXPO-2017, η οποία ρίχνει αυλαία στις 10 Σεπτεμβρίου, ποιος είναι ο προγραμματισμός της χώρας μας για την προώθηση των Ελληνο-Καζακικών σχέσεων μελλοντικά;

 

Μεταξύ των δύο χωρών λειτουργεί Μικτή Διυπουργική Επιτροπή (ΜΔΕ) σε επί θεμάτων οικονομικής, βιομηχανικής, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, η οποία συνεδρίασε για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2016. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και το πρώτο ελληνοκαζακικό επιχειρηματικό forum με τη συμμετοχή εταιριών από τις δύο χώρες.

Στο πλαίσιο της Επιτροπής μελετώνται μεταξύ άλλων και θέματα διμερούς συνεργασίας στους τομείς του Τουρισμού, της Παιδείας και του Πολιτισμού, τις Επενδύσεις και τον Αθλητισμό.

Η Επιτροπή έχει δώσει μια νέα προοπτική για περαιτέρω ενδυνάμωση των ελληνοκαζακικών σχέσεων και περιμένουμε την επόμενη ΜΔΕ η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το 2018 στην Αθήνα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά μάλιστα και από την εμπειρία της EXPO που μας προσέφερε την ευκαιρία της ουσιαστικής αλληλογνωριμίας, στοιχείο που έτσι ή αλλιώς αποτελεί βασικό συστατικό των ουσιαστικών σχέσεων.

 

8) Oι Έλληνες ομογενείς που διαμένουν στην Αστάνα, και γενικότερα στην επικράτεια του Καζακστάν, και οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, μπορούν να νιώθουν ότι έχουν ανά πάσα στιγμή σύμμαχό τους την ελληνική δημόσια διοίκηση;

 

Στο Καζακστάν ζουν σήμερα 10-12 χιλιάδες ομογενείς, οργανωμένοι σε αρκετούς συλλόγους και σωματεία. Η σημαντική αυτή κοινότητα, από την οποία προέρχονται σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού, πολιτιστικού και επιστημονικού χώρου, αποτελεί έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Καζακστάν και της Ελλάδας.

Πραγματικά δεν γνωρίζω τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων σε σχέση με την ελληνική δημόσια διοίκηση, όμως θεωρώ αυτονόητη, τουλάχιστον στο επίπεδο των διακηρύξεων, την πρόθεσή μας, ως ελληνικού κράτους, να στηρίξουμε και να διευκολύνουμε τις προσπάθειες αυτής της κοινότητας.

 

9) Αν κάποιος επιθυμεί αυτήν τη στιγμή να ασχοληθεί με τον επενδυτικό τομέα στο Καζακστάν, τί συμβουλή θα του δίνατε;

 

Δεν θα ήθελα να δώσω κάποια συγκεκριμένη συμβουλή. Θα μπορούσα ωστόσο να σημειώσω ότι μεταξύ των δυο χωρών υπάρχουν μεγάλα περιθώρια οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια , οι μεταφορές, η γεωργία, τα τρόφιμα, η ελαφρά βιομηχανία και ο τουρισμός.

Σε αυτούς τους τομείς η Ελλάδα κατέχει πλούσια εμπειρία και εξειδικευμένο προσωπικό.

Επίσης ο ελληνικός μελετητικός και κατασκευαστικός κλάδος, με την υψηλή του εξειδίκευση στη διεκπεραίωση μεγάλων έργων, θα μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

 

10) Υπάρχουν αριθμητικά στοιχεία τα οποία θα μπορούσατε να μας δώσετε για την ελληνική επιχειρηματικότητα στο Καζακστάν, ώστε να αποτελέσουν «οδηγό» για όσους σκέφτονται να κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα στη χώρα της Μεγάλης Στέπας;

 

Όπως θα μπορούσαμε ίσως να φανταστούμε, το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αφορούν πετρελαϊκά προϊόντα καθώς και παράγωγα προϊόντα φυσικού αερίου, τομείς οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές για διαφοροποίηση και επέκταση. Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές στο Καζακστάν σημείωσαν αξιοσημείωτη αύξηση για το 2016 (23,17%), παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το Καζακστάν απορροφά σε ετήσια βάση το 0,02% έως και το 0,04% από το σύνολο των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων με προορισμό την παγκόσμια αγορά. Οι συντελεστές αυτοί της απορρόφησης είναι ελάχιστοι αν αναλογιστεί κανείς τις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας που προσφέρονται.

 

 

 11) Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά για τον πολύτιμο χρόνο σας και να σας ζητήσω να μας πείτε μία φράση, που θα μπορούσε να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τους Έλληνες, ώστε να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της ΕXPO-2017 στην όμορφη Αστάνα.

 

Κάθε EXPO είναι μία πραγματική εμπειρία την οποία αξίζει να ζήσει κανείς. Κατά συντριπτικό ποσοστό τα περίπτερα των χωρών που συμμετέχουν, και είναι πάνω από εκατό, προσπαθούν να επιδείξουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν, ως εθνική πρόταση, ως τεχνολογική προσέγγιση, ως πολιτισμό, ως φαντασία κλπ..

Έτσι και στη συγκεκριμένη EXPO, υπάρχουν εντυπωσιακά, κατά κυριολεξία, περίπτερα, που μπορούν να αποτελέσουν πραγματικό κίνητρο και λόγο να την επισκεφτεί κανείς απ’ όλο τον κόσμο.

Από την άλλη, είναι η πόλη που φιλοξενεί τη φετινή EXPO, η Αστάνα. Έχω βρεθεί έως σήμερα τρεις φορές εκεί. Την πρώτη σε βαρύ χειμώνα, με θερμοκρασίες μείον είκοσι και μείον τριάντα βαθμούς, όπου όλα ήταν χιονισμένα και παγωμένα. Τη δεύτερη φορά, στα εγκαίνια της EXPO, αρχές Ιουνίου, και την τρίτη, πρόσφατα, στην «εθνική ημέρα» της Ελλάδας, οπότε ο καιρός ήταν τελείως διαφορετικός, από ανοιξιάτικος έως καλοκαιρινός.

Η Αστάνα είναι μία πολύ νέα, πολύ ελκυστική και, επιτρέψτε μου τη διατύπωση, πολύ φιλόδοξη πόλη. Επιπρόσθετα, είναι μία πόλη σε μετάβαση, δεδομένου ότι σύντομα πρόκειται να γίνει πολύ μεγαλύτερη σε πληθυσμό. Αυτό είναι βέβαιο.

Νομίζω λοιπόν ότι από μόνη της, αλλά πολύ περισσότερο σε συνδυασμό με την EXPO, η Αστάνα μπορεί να αποτελέσει έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα προορισμό για αυτό το καλοκαίρι.

 

 

Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι