Ο Επίτροπος του Καζακστάν για την EXPO-2017 μιλάει στα “Υστερόγραφα” για “το γεγονός της χρονιάς”

Υστερόγραφα Team
Posted on July 15, 2017, 6:34 pm
24 secs

 

 

Το φετινό καλοκαίρι η Αστάνα του Καζακστάν έχει την τιμητική της…

Η πανέμορφη και πεντακάθαρη πρωτεύουσα του Καζακστάν, με τους επιβλητικούς ουρανοξύστες και τα νεόδμητα κτίρια, κυριολεκτικά στη μέση της μεγάλης στέπας, φιλοξενεί εκατομμύρια επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι. Τόσο τουρίστες απ΄άκρη σ΄άκρη του πλανήτη… όσο και πολίτες του Καζακστάν που ταξιδεύουν απ΄ άκρη σ΄άκρη της χώρα τους με προορισμό την Αστάνα. Και αν αυτό δεν ακούγεται και τόσο μεγάλο επίτευγμα, αρκεί μόνο να σημειώσουμε ότι το Καζακστάν λαμβάνει την 9η θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τις μεγαλύτερες σε έκταση χώρες. Αναλογιζόμαστε επομένως τα μεγέθη…

Ο λόγος για την ΕΧPΟ-2017. Το γεγονός της χρονιάς για το Καζακστάν, που θα μνημονεύεται για χρόνια. Που από τουριστικής άποψης, αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για την «έξαρση» των αφίξεων στη χώρα. Συμπεριλαμβανομένου όμως και του γεγονότος, της «έξαρσης» του εγχώριου τουρισμού όπως προείπαμε, με «στόχο» την Αστάνα. Την «Αστάνα της καρδιάς μας» όπως θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε όσοι είχαμε την ευκαιρία να την επισκεφθούμε.

Στο πλαίσιο του ταξιδίου μας, και αφού γνωρίσαμε εξαιρετικούς και σπάνιους ανθρώπους, είχαμε την τιμή και την χαρά να συναντήσουμε τον Επίτροπο του Καζακστάν για την EXPO-2017, κύριο Ραπίλ Ζοσιμπάγιεφ (Rapil Zhoshybayev). Ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας κατά την κλειστή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους από ξένες χώρες, που κατέφτασαν στην Αστάνα, για τις ανάγκες της προβολής της διεθνούς έκθεσης.

Ο Ραπίλ Ζοσιμπάγιεφ, μιλώντας στα ρωσικά, με τη βοηθό του και διερμηνέα για την αγγλική μετάφραση να κάθεται εκ δεξιών του, μας απάντησε σε πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις, αναφορικά με την EXPO. Eίναι άλλωστε ο πλέον αρμόδιος.

Τα “Υστερόγραφα” βρέθηκαν εκεί, στη μεγαλοπρεπή αίθουσα του Υπουργείου Εξωτερικών του Καζακστάν, με τις καζακικές σημαίες να στέκονται αγέρωχες. Και με τον Επίτροπο Ραπίλ Ζοσιμπάγιεφ να πλαισιώνεται από το εθνόσημο του Καζακστάν, αλλά και από τη σημαία της χώρας του.

Μίας χώρας, που από το 1991 διοικείται δημοκρατικά από τον ίδιο άνθρωπο. Τον Πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ (Nursultan Nazarbayev). Τον οποίο οι υπήκοοί του λατρεύουν και εξυμνούν. Και που η αναφορά του ονόματός του δεν λείπει σχεδόν από καμία δημόσια παρέμβαση. Όπως ακριβώς και από την συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου Ζοσιμπάγιεφ. Τις απαντήσεις του οποίου πάμε ευθύς αμέσως να διαβάσουμε…

 

Αξιότιμε Επίτροπε, ποιο είναι το κόστος της EXPO-2017 και ποια τα έσοδα που αναμένονται από τις δραστηριότητές της;

Όπως ο Πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ έχει δηλώσει, τα έξοδα που απαιτήθηκαν για τις ανάγκες διοργάνωσης της έκθεσης ήταν 1.300.000.000 δολάρια. Όπως γνωρίζετε, η ΕΧPO-2017 δεν είναι μόνο αυτή καθεαυτή, αλλά και τα 174 εκτάρια γης που περιβάλλουν την έκθεση. Και στα οποία συμπεριλαμβάνεται το χωριό της ΕΧPO, με τα σπίτια των Επιτρόπων και του προσωπικού της κάθε χώρας. Συμπεριλαμβάνονται επίσης μία ξενοδοχειακή μονάδα για τις ανάγκες της έκθεσης και διάφορες άλλες υποδομές.

Όλες αυτές οι υποδομές κατασκευάστηκαν με χρηματικά ποσά που επενδύθηκαν για την έκθεσή μας. Εννοώ δηλαδή από εταιρίες που έχτισαν κέντρα εμπορίου και αναψυχής. Όπως για παράδειγμα το εντυπωσιακό “MEGA Silk Way shopping and entertainment mall” (το μεγάλο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο του Δρόμου του Μεταξιού), που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της έκθεσης.

Έτσι λοιπόν, όλα τα ποσά που ξοδεύτηκαν, προσελκύσθηκαν από επενδυτές. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσω, ότι στο ανωτέρω ποσό συμπεριλαμβάνεται και το κόστος κατασκευής του νέου τερματικού σταθμού του αεροδρομίου της Αστάνα και του νέου σιδηροδρομικού σταθμού.

 

Αξιότιμε Επίτροπε, θα θέλαμε τη γνώμη σας σχετικά με την κριτική που έχει ασκηθεί από ξένο δημοσιογράφο, αναφορικά με το ότι η EXPO δεν είναι ενδιαφέρουσα, και η οποία έχει προκαλέσει μία συναισθηματική αντίδραση στην ηγεσία του τμήματος επικοινωνίας της έκθεσης.

Όπως γνωρίζετε, στην EXPO-2017 συμμετέχουν 115 χώρες και 22 οργανισμοί που έχουν τα δικά τους ξεχωριστά περίπτερα. Η τελετή έναρξης συνοδεύτηκε από μία φαντασμαγορική εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από διάφορες χώρες. Ενδεικτικά αναφέρω τον Βασιλιά της Ισπανίας που τίμησε με την παρουσία του την έκθεση, όπως και ηγέτες δεκαεπτά χωρών.

Μία ημέρα πριν την έναρξη της διεθνούς έκθεσης, στις 9 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος του Οργανισμού Συνεργασίας Σανγκαάης (SCO Summit – Shanghai Cooperation Organisation Summit), η οποία συνέβαλε στην ανάδειξη της EXPO.

Αναφορικά με τα περίπτερα, μέχρι την ημερομηνίας έναρξης της έκθεσης, το 96/97% των περιπτέρων ήταν έτοιμα. Και μόνο ελάχιστα ολοκληρώθηκαν μία εβδομάδα με δέκα ημέρες μετά. Και αυτό, λόγω της καθυστερημένης επιβεβαίωσης συμμετοχής τους στην έκθεση και λόγω συνακόλουθων οργανωτικών ζητημάτων σχετικά με τις υποδομές. Αυτήν την στιγμή, όλα τα περίπτερα είναι ανοιχτά και μπορείτε να δείτε και να μάθετε για τα επιτεύγματα και την ανάπτυξη όλων των χωρών που συμμετέχουν στην έκθεση.

Αναφορικά με την κριτική του δημοσιογράφου, είναι καλύτερα να ρωτήσετε εκείνον. Η άποψή του είναι φυσικά σεβαστή, αλλά εγώ σας εξήγησα τη γνώμη μου.

 

Ποιο είναι το κλίμα που εσείς εισπράττετε για τη διοργάνωση της ΕXPO αλλά και για το κόστος λειτουργίας της;

Υπάρχουν κάποιες σκεπτικιστικές φωνές. Αλλά ξέρετε, όταν επί παραδείγματι κάνεις ανακαίνιση στο σπίτι σου, αντιμετωπίζεις εκ των πραγμάτων κάποιες δυσκολίες, τις οποίες πρέπει να προσέχεις πολύ. Έχουμε εισέλθει στο δεύτερο μήνα λειτουργίας της έκθεσης και βλέπουμε εξαιρετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα επισκεψιμότητας. Υπάρχει ήδη αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για την έκθεση, τόσο από τον ντόπιο πληθυσμό, όσο και από τους ξένους που καταφθάνουν στη χώρα μας. Προσωπικά δεν έχω ακούσει κάποιο αρνητικό σχόλιο από κάποιον που να αναφέρει ότι δεν του αρέσει η έκθεση.

Έτσι, θα ήθελα να επισημάνω, ότι 25.000 άνθρωποι κατά μέσο όρο επισκέπτονται καθημερινά την EXPO-2017. Τις προηγούμενες ημέρες γιορτάσαμε και τις εθνικές ημέρες της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Ως Επίτροπος της χώρας μου για την EXPO, βρίσκομαι καθημερινά στον χώρο της έκθεσης, και παρατηρώ ιδίοις όμμασι τη μεγάλη συμμετοχή του κοινού, τόσο στο εθνικό μας περίπτερο, όσο και σε όλα τα υπόλοιπα περίπτερα.

 

Αξιότιμε Επίτροπε, σας ευχαριστούμε πολύ.

 

Το περίπτερο του Καζακστάν στην EXPO-2017. Η εντός και εκτός εντυπωσιακή «Σφαίρα» με τα 8 επίπεδα και τα αμέτρητα δρώμενα. Ή αλλιώς… το «Μουσείο Μελλοντικής Ενέργειας» όπως μας ενημέρωσε ο Επίτροπος Ραπίλ Ζοσιμπάγιεφ. Κατ΄ αντιστοιχία του φετινού θέματος της EXPO-2017. Δηλαδή… της «μελλοντικής ενέργειας».

 

Εντός της «Σφαίρας» οι χιλιάδες επισκέπτες παρακολουθούν αποσβολωμένοι ένα από τα δρώμενα της έκθεσης (το θέαμα των κρίκων, που σχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας). Το ίδιο και εμείς…  

 

Στο επίπεδο της «Σφαίρας» που είναι αφιερωμένο στην αστροφυσική, δεσπόζει ένας θεόρατος ήλιος. Που εμφανίζεται και στο αμέσως παραπάνω επίπεδο του «Μουσείου της Μελλοντικής Ενέργειας».

 

To περίπτερο της Ελλάδας. Απαράμιλλης ομορφιάς… όπως και τα τοπία της χώρα μας.

 

To εντυπωσιακό περίπτερο της Αυστρίας με τα ποδήλατά του, που συμβάλουν στην παραγωγή ενέργειας.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι