Ο Εμφύλιος είναι ο χειρότερος πόλεμος. Στα χαρακώματα Αντωνιάδου-Καρούτζος για τον ΕΔΟΕΑΠ

Μανώλης Κομνηνός
Posted on June 03, 2018, 4:53 pm
19 secs

 

Του Μανώλη Κομνηνού

 

Ο Εμφύλιος είναι, ως γνωστόν, ο χειρότερος πόλεμος. Όταν μάλιστα εμπλέκονται δημοσιογράφοι, πολύ περισσότερο προβεβλημένοι και με θεσμική ιδιότητα, τότε ξεπερνάει κάθε όριο.

Με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Νίκος Καρούτζος και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, έπιασαν στασίδι σε αντίπαλα χαρακώματα, παρόλο που προέρχονται από την ίδια συνδικαλιστική ομάδα, τους “Ενωμένους Δημοσιογράφους”.

Η Μαρία Αντωνιάδου ηγήθηκε των υπογραφών επιστολής των προέδρων των δημοσιογραφικών Ενώσεων, που… έβγαζε στη σέντρα τη διοίκηση Καρούτζου, επιρρίποντάς της ευθύνες για το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΕΔΟΕΑΠ, και κατηγορώντας τη για “προεκλογική εκστρατεία μέσω Facebook”, στο πλαίσιο των επικείμενων αρχαιρεσιών του Οργανισμού.

Η απάντηση ήρθε το μεσημέρι της Κυριακής από την πλευρά της διοίκησης Καρούτζου, με αιχμές και σκληρή κριτική κατά της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ και των άλλων Ενώσεων.

Η επιστολή της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ αναφέρει τα εξής:

 

Η πρωτοφανής απόπειρα των κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστών να καταλάβουν τον ΕΔΟΕΑΠ όλων των εργαζομένων

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το …αστείρευτο ενδιαφέρον των επικεφαλής κάποιων Ενώσεων για τον ΕΔΟΕΑΠ καταγράφηκε μια μόλις ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές του Οργανισμού, με μία πρωτοφανή σε περιεχόμενο επιστολή. Πέντε από τους δώδεκα Προέδρους και Γραμματείς που την υπέγραφαν, την αμέσως επόμενη ημέρα υπέβαλαν υποψηφιότητα για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ.

Αφού έκαναν υποδείξεις επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ μέσω facebook» έσπευσαν μέσω facebook να διακινήσουν την ανακοίνωσή τους. Και καλά έκαναν βεβαίως αφού το facebook είναι μαζί με άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας.

ΟΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΔΟΕΑΠ

Όλα αυτά ίσως να ήταν παραπολιτικές λεπτομέρειες αν η ανακοίνωση της δήθεν υποστήριξης στα δίκαια του ΕΔΟΕΑΠ δεν έβριθε αοριστιών και συνειδητών ψεμάτων που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ.  Ένας Οργανισμός όμως δεν διοικείται με παραμύθια. Συγκεκριμένα:

  1. Ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση κατέθεσε καλοπροαίρετη πρόταση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των προαπαιτούμενων που προέκυψε από την γνωμοδότηση της Eurostat. Πρότεινε την διάθεση της εισφοράς του 2% (το οποίο δεν είναι πόρος όπως ισχυρίζονται αλλά εισφορά εργοδοτών) ΜΟΝΟ στον κλάδο υγείας και ταυτόχρονα υπολογισμό των επικουρήσεων και εφάπαξ με το νόμο Κατρούγκαλου που επιβάλλουν οι δανειστές αξιοποιώντας τις «συμβουλές» ορισμένων εργοδοτών.

Η Aλήθεια: Η κυβέρνηση δεν κατέθεσε καμία συγκεκριμένη πρόταση. Προφορικώς ζήτησε όχι απλά τη συναίνεση του ΕΔΟΕΑΠ αλλά την εκ των προτέρων έγκριση διατάξεων που ούτε ο ΕΔΟΕΑΠ (ούτε οι Ενώσεις) γνώριζαν, με την επισήμανση ότι δεν υπήρχε καν η βεβαιότητα ότι θα εγκριθούν από τους δανειστές. Ουσιαστικά ζήτησε εν λευκώ εξουσιοδότηση από το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ να πράξει ό,τι η κυβέρνηση νομίζει, αλλάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον Οργανισμό πίσω από κλειστές πόρτες και εν αγνοία των χιλιάδων ασφαλισμένων.

  1. Επισημαίνουν στην επιστολή τους οι Πρόεδροι και Γραμματείς των Ενώσεων ότι το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει, οι παρεχόμενες συντάξεις θα παραμείνουν ως έχουν και με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, όπου γίνουν περικοπές θα είναι “μικρές, και θα αφορούν τους νέους συνταξιούχους”.

 

Η Αλήθεια: Πράγματι, αυτά είπε ο κ. Πετρόπουλος. Κατά τους συνδικαλιστές μας λοιπόν αφού το διαβεβαιώνει το Υπουργείο, έτσι θα είναι. Άλλωστε έχουμε απτά δείγματα γραφής από το νόμο Κατρούγκαλου όπου διαβεβαίωναν εκατομμύρια Έλληνες ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις οι οποίες κατακρεουργήθηκαν. Στην περίπτωση αυτή, η αλήθεια είναι εύκολο να αποδειχθεί με απλές μαθηματικές πράξεις, που δείχνουν ότι τόσο το Υπουργείο όσο και οι συνδικαλιστές κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα τους εν ενεργεία ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του ΕΔΟΕΑΠ. Διότι αν δεν τους κοροϊδεύουν, θα πρέπει να μας εξηγήσουν που θα βρουν τα χρήματα να καταβάλλουν συντάξεις και εφάπαξ όταν τα μόνα έσοδα για τις επικουρήσεις θα είναι το 7% εισφορά που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και εργοδότες και για το εφάπαξ 1%, αφού θα απαγορεύεται η χρηματοδότηση αυτών των παροχών από το μεγαλύτερο έσοδο του Οργανισμού, την εργοδοτική εισφορά 25 επί του τζίρου. Ξεχνούν επίσης την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που ισχύει από το Νόμο.

  1. Ο υφυπουργός Εργασίας παρουσίασε παραδείγματα, λένε οι συνδικαλιστές των Ενώσεων, που αποδεικνύουν ότι οι επικουρήσει θα υποστούν μειώσεις της τάξεως 40-50 ευρώ. Τα στοιχεία τα παρουσίασε έγκριτος αναλογιστής.

Η Αλήθεια: Πράγματι ο κ. Πετρόπουλος παρουσίασε κάποια παραδείγματα υπολογισμού των επικουρήσεων με το Νόμο Κατρούγκαλου. Υποστήριξε ότι τους υπολογισμούς τους έκανε αναλογιστής, τον οποίο μας παρουσίασε. Πλην όμως, ο αναλογιστής δεν ήταν αναλογιστής, αλλά σύμβουλος του κ. Πετρόπουλου με πτυχίο στην Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία!!!!

 

  1. Υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές των Ενώσεων ότι η παρέμβαση του κ. Πετρόπουλου είναι καλοπροαίρετη

Η αλήθεια: Ο κ. Πετρόπουλος μας εκβίασε ωμά ότι θα κλείσει ο ΕΔΟΕΑΠ αν δεν κάνουμε δεκτά όλα αυτά που σχεδιάζει.

  1. Οι 12 συνδικαλιστές -εκ των οποίων οι 5 υποψήφιοι- κατηγορούν την «οριακή πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ» για έπαρση, αλαζονεία και απόσυρση από το διάλογο.

Η αλήθεια: Η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία είτε οριακή, είτε συντριπτική. Ξεκινήσαμε τις εργασίες για την εφαρμογή του νέου Νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο με καλή προαίρεση, πλην όμως στην πορεία αποδείχθηκε πως το Υπουργείο Εργασία και ο ΕΦΚΑ δεν ήθελαν να συνεργαστούν. Απόδειξη είναι πως η πρώτη λίστα με τους νέους ασφαλισμένους (που σύμφωνα με το Νόμο έχουν δικαίωμα ασφάλισης από 1/12/2018)μας απεστάλη μόλις (!!!) στα μέσα Μαΐου, μετά από πολλαπλές επιστολές διαμαρτυρίας κι εφόσον είχαμε αναγγείλει εκλογές. Πιστεύουμε επίσης, ότι διάλογος σημαίνει ότι υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι και όχι εκβιασμός από την πλευρά του Υπουργείου. Θα τους θυμίσουμε επίσης ότι στις 8 Μαΐου, μία ακριβώς εβδομάδα πριν το τελεσίγραφο, ο κ. Πετρόπουλος τους διαβεβαίωσε και μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη Eurostat.

  1. Υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές ότι η προσχώρηση στη λογική της κυβέρνησης είναι η μόνη λύση κι εμείς δεν αποδεχόμαστε τη λύση σωτηρίας που μας προσφέρουν

Η αλήθεια: Το να υποκύπτεις σε οποιονδήποτε εκβιασμό δεν είναι ποτέ λύση. Το αποδείξαμε στην πράξη, όταν παλεύαμε για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ και προ ψήφισης του νομοσχεδίου, όταν η κυβέρνηση, αλλά και οι συνδικαλιστές Μάρκος Γκανάς, Σταύρος Καπάκος και Γιώργος Σαββίδης μας ζητούσαν μετ’ επιτάσεως να υποθηκεύσουμε το κτίριο του ΕΔΟΕΑΠ υπέρ ΕΦΚΑ για να πάρουμε το δάνειο. Μας έλεγαν τότε πως η υποθήκευση του κτιρίου μας είναι η μόνη λύση. Τους διαψεύσαμε στην πράξη. Τι θα γινόταν αν τους είχαμε ακούσει σαν «καλά παιδιά»? Ναι, λοιπόν! Είμαστε και θα είμαστε «κακά παιδιά» όταν ο ΕΔΟΕΑΠ εκβιάζεται από την κυβέρνηση και τους συνοδοιπόρους τους. Όταν υπονομεύεται η επικούρηση, το εφάπαξ και η αυτονομία του ΕΔΟΕΑΠ. Και θα παλεύουμε πάντα για το καλύτερο, χωρίς να υποκύπτουμε στους εκβιασμούς!

 

Η αρχή του κακού – η γνωμοδότηση της Eurostat

H αρχή των νέων προβλημάτων του ΕΔΟΕΑΠ ήταν η γνωμοδότηση της Eurostat. Μία γνωμοδότηση που ανακάλυψε με ρεπορτάζ ο συνάδελφος Κώστας Ντελέζος και ουδέποτε ανακοινώθηκε επισήμως στον Οργανισμό, μέχρι σήμερα. Μία γνωμοδότηση που φαίνεται πως στηρίχθηκε σε ψευδή στοιχεία που εστάλησαν από κάποιους εφιάλτες. Ποια είναι η λύση λοιπόν; Να αναθεωρηθεί αυτή η γνωμοδότηση που μας εντάσσει στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης. Και φυσικά θα χρησιμοποιήσουμε κάθε όπλο για να καταρρίψουμε τη γνωμοδότηση της EUROSTAT. Το έχουμε κάνει ήδη προσλαμβάνοντας μεγάλο  δικηγορικό γραφείο των Βρυξελλών, που πράγματι στο παρελθόν χειρίστηκε με επιτυχία το θέμα του Βασικού Μετόχου για λογαριασμό των εργοδοτών των ΜΜΕ. Γιατί τα δικηγορικά γραφεία τα επιλέγεις με κριτήριο την αποτελεσματικότητα που έχουν και όχι με βάση τους προηγούμενους πελάτες τους. Και έχουμε ήδη αποστείλει φάκελο μέσω του γραφείου αυτού στη Eurostat η οποία ήδη τον εξετάζει κατά προτεραιότητα.

Καλό θα ήταν λοιπόν οι εν λόγω 12 να μας πουν τι έκαναν αυτές εκτός από υποδείξεις. Τι εννοούν άραγε με την υποβολή «αίτησης θεραπείας». Μπορούν να μας δείξουν έστω και ένα νομικό έγγραφο που έχουν στα χέρια τους μετά από σχεδόν ένα μήνα που μάθαμε για τη γνωμοδότηση της Eurostat. Μπορούν να μας πουν τι ενέργειες έχουν κάνει; Μπορούν να μας πουν τι εννοούν όταν λένε «καταθέτουμε αίτηση θεραπείας»;

Και όταν απειλούν όπως ο Πετρόπουλος ότι «υπάρχει άμεσα ορατός κίνδυνος ένταξης των συνταξιούχων στο ΕΤΑΕΠ, χωρίς αποθεματικά, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό..» να μας εξηγήσουν ποιος θα το κάνει. Μήπως θα το κάνει η οριακή πλειοψηφία του ΕΔΟΕΑΠ ή η κυβέρνηση καταργώντας το αυτοδιοίκητο του ΕΔΟΕΑΠ; Φαντάζονται ότι υπάρχει περίπτωση να το δεχτούμε και να μην το προσβάλλουμε; Αν ναι τότε λάθος φαντάζονται. Εκτός αν ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΥΣΣΩΜΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ. Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΘΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για τον ΕΔΟΕΑΠ η Μαρία Αντωνιάδου, ο Σταύρος Καπάκος, ο Μάρκος Γκανάς, ο Γιώργος Τζάγιας και ο Θέμης Μπερεδήμας από τη στιγμή που υπέβαλαν υποψηφιότητα για το ΔΣ θα έπρεπε να θέσουν στη διάθεση των ΔΣ των Ενώσεων τους και τις παραιτήσεις τους. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι δεν θα το κάνουν ως γνήσιοι εραστές της καρέκλας και της διπλοθεσίας.

ΥΓ: Ρωτήστε τους υποψηφίους αυτούς να σας πουν πως θα μοιράζουν το χρόνο τους αν εκλεγούν στον ΕΔΟΕΑΠ. Ρωτήστε τους να σας πουν τι σχέδιο έχουν για την οργάνωση και διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ. Ρωτήστε τους να σας πουν τι άποψη έχουν για τα ρουσφέτια και το νεποτισμό. Κυρίως όμως ζητήστε τους να σας πουν για το ταλέντο τους στην οικονομική διαχείριση και το πώς έχουν καταστήσει τις Ενώσεις τους απόλυτα ελλειμματικές με τεράστιες σπατάλες σε οδηγούς, γραμματείς, παρκαδόρους και ταξίδια αναψυχής. Με αυτές τις περγαμηνές στις αποσκευές τους, έβαλαν πλώρη και για το Ταμείο μας. Πλην όμως, ο ΕΔΟΕΑΠ είναι Οργανισμός και όχι συνδικαλιστικό club. Και οι Οργανισμοί διοικούνται με πράξεις και όχι με πολιτικάντικες αερολογίες.

Νίκος Καρούτζος

Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ

 

Άντζυ Σταθάτου

ΓΓ ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ

 

Κωνσταντίνος Δαυλός

Πρόεδρος ΤΥΠ ΕΔΟΕΑΠ

 

Μαριάννα Βασιλάκου

Αν. Ταμίας ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ

 

Η επιστολή της προέδρου της ΕΣΗΕΑ και των άλλων Ενώσεων, ανέφερε τα εξής:

Το πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ δεν λύνεται

με προεκλογικό αγώνα στο Facebook

Η πραγματικότητα για τη διάσωση του Οργανισμού

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι στιγμές που περνάμε ως κλάδος είναι κρίσιμες μετά τις νέες αξιώσεις των δανειστών. Οι αξιώσεις αυτές προέκυψαν μετά την έκφραση γνώμης από την EUROSTAT, με την οποία ο ΕΔΟΕΑΠ τοποθετείται στην Γενική Κυβέρνηση παρότι το Ταμείο των εργαζομένων στον Τύπο είναι αυτοτελές η διοίκησή του εκλέγεται από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους με τη συμμετοχή και των εργοδοτών, ενώ δεν ενισχύεται από το Δημόσιο.

Οι δανειστές, αξιοποιώντας τις «συμβουλές» ορισμένων εργοδοτών, έθεσαν το θέμα του πόρου του 2% και απαίτησαν ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων να γίνεται με τους κανόνες που ισχύουν γενικότερα για τους ασφαλισμένους της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης, παρά το ότι σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο, το ίδιο το Ταμείο αποφασίζει για τα ποσά των επικουρήσεων και του εφάπαξ, ανάλογα με τις δυνατότητές του. Θέτουν μάλιστα τα θέματα αυτά, ως προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Η εξέλιξη αυτή, ήταν δυσάρεστη και αιφνιδιαστική, με δεδομένο μάλιστα ότι συνέβη ενώ το αποτέλεσμα της συμφωνίας με τους εργοδότες, μετά από πολύμηνες δύσκολες διαπραγματεύσεις είχε ήδη νομοθετηθεί.

Η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, κατέθεσε  πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα αποδεχόταν την αξίωση των δανειστών  να διατεθεί το 2% επί του τζίρου των ΜΜΕ αποκλειστικά για τον κλάδο υγείας των ασφαλισμένων, ώστε να δοθεί η συγκατάθεση τους στην διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΔΟΕΑΠ.

Το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει επίσης ότι, οι παρεχόμενες συντάξεις θα παραμείνουν ως έχουν και με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, όπου γίνουν περικοπές θα είναι “μικρές, και θα αφορούν τους νέους συνταξιούχους”.

Η οριακή πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, η οποία μάλιστα βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου, επέλεξε να απέχει από κάθε διαδικασία διαλόγου και να μετατραπεί από διοίκηση ασφαλιστικού φορέα σε διοίκηση ανακοινώσεων στο Facebook και συλλήβδην καταγγελιών κατά πάντων, ακόμη και κατά των Ενώσεων των εργαζομένων στον Τύπο, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύουν οι επικουρικές συντάξεις και καθυβρίζοντας τους πάντες, με αλαζονεία και  αμετροέπεια. Απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης, αλλά και γενικότερα τον διάλογο, χωρίς όμως να προτείνει κάτι διαφορετικό καθώς έχει «αποσυρθεί» από τις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον επέλεξε να αντιπαρατεθεί μόνο στη γνωμοδότηση της EUROSTAT, όχι και στις απαιτήσεις των δανειστών, καταφεύγοντας σε δικηγορικό γραφείο των Βρυξελλών, που κατά το παρελθόν πρωτοστάτησε στο θέμα του Βασικού Μετόχου υπέρ των εργοδοτών. Αντίθετα, ενώ από τις Ενώσεις υπεδείχθη η υποβολή «αίτησης θεραπείας», προκειμένου να αλλάξει η γνωμοδότηση της EUROSTAT, με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τον νέο ΕΔΟΕΑΠ, από τα οποία προκύπτει ότι δεν χρηματοδοτείται ούτε διοικείται από το Δημόσιο.

Εκφράζουμε τη λύπη μας και την αντίθεσή μας στις πρακτικές αυτές και εκτιμούμε ότι είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων, καθώς υπάρχει άμεσα ορατός κίνδυνος ένταξης των συνταξιούχων στο ΕΤΑΕΠ, χωρίς αποθεματικά, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό..

Τι θα γίνει άραγε στο απευκταίο ενδεχόμενο, που παρά τα νέα επικαιροποιημένα στοιχεία δεν αλλάξει η γνωμοδότηση της EUROSTAT; Τι θα γίνει αν αυτή καθυστερήσει και εν τω μεταξύ κλείσει αρνητικά για εμάς, η διαπραγμάτευση τις ημέρες αυτές; Πώς θα ξαναγίνουν όλα από την αρχή; Οι λεονταρισμοί και οι πολιτικές του «όλα ή τίποτε» οδηγούν συνήθως στο να χτυπάς το  κεφάλι σου στον τοίχο, ενώ ανοήτως νομίζεις ότι πρόκειται για μαξιλάρι….

Θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε το διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους, και να χρησιμοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο για την διατήρηση του πόρου του 2%, έστω και αν τα έσοδα αυτά θα κατευθύνονται μόνο στον κλάδο της περίθαλψης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και επιπλέον εκτιμούμε πως υπάρχουν αποδεκτοί τρόποι, να ενισχυθεί ο τομέας της επικούρησης ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή καταβολή των επικουρικών συντάξεων. Είναι προφανές άλλωστε, ότι το βασικό είναι να υπάρχουν τα χρήματα. Εάν δεν υπάρχουν, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ούτε για την περίθαλψη, ούτε για την επικούρηση.

Παράλληλα καταθέτουμε «αίτηση θεραπείας» προς την EUROSTAT, προκείμενου να αποφευχθεί ενδεχόμενο «ατύχημα», που μπορεί να προκληθεί από τους δανειστές, ενόσω θα αναμένεται ενδεχόμενη αναθεώρηση της γνώμης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.

Ταυτοχρόνως, οι Ενώσεις πήραν την πρωτοβουλία να προτείνουν σε ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων να καταθέσουν από κοινού ερώτηση για το θέμα της EUROSTAT, προσδοκώντας ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη δύσκολη μάχη, που αποτελεί δοκιμασία για τον κλάδο μας.

Δώσαμε όλοι μαζί την μάχη για την στήριξη και την διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ με όλους τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης, με στόχο να ενοποιήσουμε όλον τον κλάδο μας σε μια εποχή που δοκιμαζόταν και συνεχίζει να δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση.

Ενωμένοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πιέσεις των δανειστών, των εργοδοτών και της κυβέρνησης, καθώς και την υποχωρητική στάση της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος γενικότερα, απέναντι σε αυτές τις απαιτήσεις.

Η  ενότητα του κλάδου  αποτελεί προϋπόθεση για την νικηφόρα έκβαση του αγώνα μας.

Όποιος διασπά αυτό το ενιαίο μέτωπο,  και διαχωρίζει τη στάση του με ανεύθυνες πρακτικές, μας καθιστά πιο ευάλωτους στις αξιώσεις των δανειστών και των εργοδοτών που υποκινούν τις αξιώσεις αυτές θέτοντας σε κίνδυνο  τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές και οι  αποφάσεις που θα ληφθούν μπορεί να είναι καθοριστικές για το μέλλον του ασφαλιστικού μας φορέα.

Οι πρόεδροι και γενικοί γραμματείς των Ενώσεων Συντακτών, Διοικητικών και Τεχνικών Τύπου δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον ΕΔΟΕΑΠ με όλες μας τις δυνάμεις, παίρνοντας στα χέρια μας την ολοκλήρωση της κρίσιμης διαδικασίας για τη διεύρυνσή του Ταμείου, με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας.

ΥΓ: Ενώ συντάσσονταν οι παραπάνω γραμμές, πληροφορηθήκαμε ότι μεγάλος οργανισμός περιοδικών εκδόσεων προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του 2%, στο πλαίσιο των «προσπαθειών» που καταγγέλλονται στη δεύτερη παράγραφο του κειμένου. Ενωμένοι, πρέπει να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε τέτοιου είδους κινήσεις που – όπως προαναγγέλλεται – θα έχει μιμητές από το χώρο των εργοδοτικών οργανώσεων και όχι μόνο.

Μαρία Αντωνιάδου              Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ

Σταύρος Καπάκος              Γεν. Γραμματέας ΕΣΗΕΑ

Νίκος Καρράς                      Πρόεδρος ΕΣΗΕΜΘ

Θέμης Μπερεδήμας            Πρόεδρος ΕΣΠΗΤ

Θανάσης Αλατάς                   Γεν. Γραμματέας ΕΣΠΗΤ

Μάρκος Γκανάς                    Πρόεδρος ΕΠΗΕΑ

Δημήτρης Πίππας                Γεν. Γραμματέας ΕΠΗΕΑ

Γιώργος Τζάγιας     Πρόεδρος ΕΠΗΕΘ

Κυριακή Καλιώτου               Γεν. Γραμματέας ΕΠΗΕΘ

Μάριος Λώλος                       Πρόεδρος ΕΦΕ

Αντώνης Μακατούνης         Πρόεδρος ΠΟΕΠΤΥΜ

Μαίρη Καλαντζή                    Γεν. Γραμματέας ΠΟΕΠΤΥΜ

 

 

Μανώλης Κομνηνός
Ο Μανώλης Κομνηνός είναι δημοσιογράφος