Ο ελέφαντας στο δωμάτιο… Η μεγάλη επιστροφή του Ομπάμα (στο πλευρό της Μέρκελ)

Μάνος Οικονομίδης
Posted on April 11, 2017, 9:39 pm
3 secs

 

[email protected]

Ο πιο χαρισματικός πολιτικός που γνώρισε η Αμερική (αν όχι… ο κόσμος ολόκληρος) μετά τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, σχεδίασε μεθοδικά τη (μεγάλη) επιστροφή του σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά τρόπο που να προκαλεί συζητήσεις από τον… πρόλογο του εγχειρήματος κιόλας.

Ο Μπαράκ Χουσεϊν Ομπάμα, ο πλανητάρχης που… λείπει ήδη στην ανθρωπότητα, θα επανεμφανιστεί τον Μάιο στη διεθνή σκηνή… κρατώντας από το χέρι την Άνγκελα Μέρκελ. Στη Γερμανία. Σε μια εκδήλωση για τη Δημοκρατία. Την ίδια ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιεί την πρώτη περιοδεία του στην Ευρώπη, μετά την εκλογή του στο Οβάλ Γραφείο.

Ο προφήτης της Αλλαγής και η Γερμανίδα Καγκελάριος υπήρξαν το πιο ταιριαστό δίδυμο ηγετών της Δύσης από την εποχή του Ρόναλντ Ρήγκαν και της Μάργκαρετ Θάτσερ. Μια συνεργασία απολύτως αρμονική, που εν πολλοίς κράτησε τον πλανήτη στα πόδια του, την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η οποία ξεκίνησε το 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η Μέρκελ ήταν το… τελευταίο τηλέφωνο που έκανε ο Ομπάμα αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο, ενώ με την επίσκεψή του στο Βερολίνο, αμέσως μετά την ιστορική επίσκεψή του στην Αθήνα, έστειλε το ισχυρό μήνυμα ότι, η κόρη του πάστορα που γεννήθηκε στη… λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, αποτελούσε τη φυσική ηγέτιδα του δυτικού κόσμου, μετά την αποχώρηση του ιδίου από το Οβάλ Γραφείο. Αγνοώντας δηλαδή τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η πολιτική διαχείριση των συμβόλων υπήρξε πάντοτε προχωρημένο συγκριτικό πλεονέκτημα για το “προϊόν Ομπάμα”, και ήδη η σύμπτωση της παρουσίας του στην Ευρώπη με εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ, προκαλεί σκανδαλιστικό ενδιαφέρον.

Φυσικά, υπάρχει μια ακόμη παράμετρος που δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε. Ο Ομπάμα… πιάνει από το χεράκι την Άνγκελα Μέρκελ, για να της δώσει την πρόσθετη ώθηση που χρειάζεται, ώστε να επανεκλεγεί στην Καγκελαρία. Όπως κάνουν οι καλοί φίλοι. Είναι εκεί στα δύσκολα…

 

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας