Ο Γ. Χρυσοβιτσάνος γράφει για την ταινία “American Made”

Υστερόγραφα Team
Posted on September 11, 2017, 3:01 pm
8 secs

 

Γράφει ο Γ. Χρυσοβιτσάνος

 

American Made

Βιογραφική – Διάρκεια 115΄- ΗΠΑ

Σκηνοθεσία: Νταγκ Λίμαν

Παίζουν: Τομ Κρουζ, Σάρα Ράιτ Όλσεν, Ντόναλ Γκλίσον, Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς

 

Μια διαπεραστική, σαρκαστική ματιά επάνω στο αλαλούμ των επεμβάσεων των ΗΠΑ στην Κεντρική Αμερική, μέσα από την ιστορία ενός πιλότου της TWA, που όσο απίστευτη και αν φαίνεται, είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο Μπάρι Σιλ πετάει επάνω από βάσεις λατινοαμερικανών ανταρτών, φωτογραφίζοντάς τες για λογαριασμό της CIA. Παράλληλα, κάνει τον ταχυδρόμο ανάμεσα στη διαβόητη μυστική υπηρεσία και τον Νοριέγκα, τον δικτάτορα του Παναμά και παραδίδει φορτία με όπλα στους Κόντρας. Ο Σιλ είναι ένας υποδειγματικός οικογενειάρχης που, προκειμένου να εξασφαλίσει μία άνετη ζωή στη γυναίκα και τα παιδιά του, δέχεται να μεταφέρει στις ΗΠΑ τεράστιες ποσότητες κοκαϊνης για τον Πάμπλο Εσκομπάρ και τους συνεργάτες του!

Υπηρετεί την πατρίδα του, ενώ ταυτόχρονα τη φλομώνει στα ναρκωτικά. Πρωταγωνιστής σε ένα θέατρο του παραλόγου που κορυφώνεται με το σκάνδαλο Ιράνγκέιτ στο οποίο διαδραματίζει κάποιο ρόλο, ο Σιλ θα γίνει πάμπλουτος, προτού βιώσει το εφιαλτικό φινάλε του αμερικανικού ονείρου. Το american dream πνίγεται κάτω από τόνους δολαρίων.

Οι εικόνες με αμέτρητες δεσμίδες χαρτονομισμάτων, συσσωρευμένων σε θησαυροφυλάκια τραπεζών, σε αποθήκες και σε ντουλάπια και θαμμένων στον κήπο στοιχειώνουν μια αιχμηρή πολιτική σάτιρα που επιτίθεται μετωπικά στο σαθρό αξιακό σύστημα μιας μερίδας μέσων Αμερικανών. Το οποίο δεν διαφέρει και πολύ από αυτό του μέσου μαφιόζου.

Με αεικίνητη κάμερα και φρενήρεις ρυθμούς που μου θύμισαν τα «Καλά παιδιά» και τον «Λύκο της Γουόλ Στριτ» του Σκορσέζε, ο Νταγκ Λίμαν σχεδιάζει αδρά τον φαύλο κύκλο του εύκολου πλουτισμού που μετατρέπεται σε θηλειά για τον ήρωα. Αυτόν τον american made καιροσκόπο, τον απαράδεκτο και ταυτόχρονα συγκινητικό σε σχέση με την οικογένειά του, ερμηνεύει με πάθος και χιούμορ ο Τομ Κρουζ. Η καλύτερη ερμηνεία του από την εποχή του «Τζέρι Μαγκουάιρ» που θα συζητηθεί σίγουρα για Όσκαρ. Η δεύτερη συνεργασία του Κρουζ με τον Νταγκ Λίμαν μετά το «Στα όρια του αύριο». Σε μια ταινία που φέρει και ελληνικά χρώματα, αφού στην παραγωγή συμμετέχει το Hercules Film Fund του Πάρη Κασιδόκωστα.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι