Ο… γκουρού των Ρεπουμπλικανών προβλέπει “πολιτικό σοκ” στις Ενδιάμεσες Εκλογές

Κυριάκος Βελισσάριος
Posted on August 11, 2018, 2:30 pm
3 secs

 

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Οι Ενδιάμεσες Εκλογές του Νοεμβρίου, ενδεχομένως να εξελιχθούν στις πλέον κρίσιμες για τις ΗΠΑ, τα τελευταία 20 χρόνια.

Δηλαδή, για πρώτη φορά μετά τις Ενδιάμεσες Εκλογές του 1998, όταν μια ενδεχόμενη αλλαγή ισορροπιών στο Κογκρέσο, ανησυχούσε το επιτελείο του Μπιλ Κλίντον, λόγω του σκανδάλου Λουίνσκι.

Σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του έχουν σοβαρότερους λόγους για να ανησυχούν.

Αν, από τις Ενδιάμεσες Εκλογές, προκύψει αλλαγή στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τους Δημοκρατικούς να αποσπούν την πλειοψηφία, έστω σε ένα από τα δυο Σώματα του Κογκρέσου, η ζωή του Λευκού Οίκου θα δυσκολέψει πληθυντικά, μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Και όχι μόνο αυτό.

Όσο ο πρώην Διευθυντής του FBI και νυν Ειδικός Σύμβουλος Ρόμπερτ Μιούλερ σκαλίζει βαθιά την υπόθεση της πιθανολογούμενης “συνωμοσίας” του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία, στις προεδρικές εκλογές του 2016, τόσο το φάντασμα του Ρίτσαρντ Νίξον, δηλαδή το ενδεχόμενο παραίτησης ή καθαίρεσης του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ, θα σεργιανίζει πάνω από το σημερινό Οβάλ Γραφείο.

Ένας από τους καλύτερους εκλογικούς αναλυτές στις ΗΠΑ, και “γκουρού” του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Φρανκ Λουντζ, έρχεται να εντείνει το… άγχος και την αγωνία των επιτελών της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με τον Λουντζ, όπως έδειξε η πρόσφατη ειδική εκλογή στο Οχάιο, μια από τις Πολιτείες-κλειδιά, που συνήθως κρίνουν και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, παρά την οριακή επικράτηση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να ανακάμψουν πλήρως, για πρώτη φορά μετά το 2016.

Η ανάλυση του Φρανκ Λουντζ αξιοποιεί το Οχάιο ως “πιλότο” για όλη τη χώρα, και προβλέπει ότι, στις Ενδιάμεσες Εκλογές του Νοεμβρίου, μια σειρά από αναμετρήσεις θρίλερ, μπορούν να οδηγήσουν τους Ρεπουμπλικανούς, όχι μόνο στην απώλεια της Γερουσίας, στην οποία έτσι κι αλλιώς διατηρούν και σήμερα οριακή πλειοψηφία 51-49, αλλά ακόμη και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που αποτελεί παραδοσιακό προπύργιό τους.

Φυσικά, αν οι απαισιόδοξες προβλέψεις του Λουντζ επιβεβαιωθούν στην κάλπη, και οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τον έλεγχο και των Σωμάτων του Κογκρέσου, ο Μάικ Πενς θα πρέπει να ετοιμάζεται να γίνει… Τζέραλντ Φορντ.

Και να αντικαταστήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ.

 

 

Κυριάκος Βελισσάριος
Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής