Ο Βενιζέλος αδικεί τον εαυτό του δίπλα στην (τοξική) Μιράντα Ξαφά

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on November 24, 2017, 1:01 pm
2 secs

 

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Είναι πράγματι λυπηρό… Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι αντικειμενικά, αισθητικά και ιστορικά το πιο κατηρτισμένο στέλεχος που ανέδειξε ο πολιτικός χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, τις τελευταίες δεκαετίες. Από την εποχή που, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου βρισκόταν στο νοητό σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, και… ποντικοί σαν τον Κώστα Σημίτη και την (παλιο)παρέα του κρατούσαν αποστάσεις από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεγε, με θάρρος, αυτοπεποίθηση, ίσως και… άγνοια κινδύνου, να σταθεί δίπλα στον πιο χαρισματικό πολιτικό της Μεταπολίτευσης.

Διόλου τυχαία, ο Ανδρέας Παπανδρέου τον επέλεξε ως κυβερνητικό εκπρόσωπο, στο πρώτο υπουργικό σχήμα μετά τη θριαμβευτική επιστροφή του στην εξουσία το 1993, μετά την Αποστασία και την ήττα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσε και υπηρέτησε με συνέπεια την προσωπική υπεραξία και ανωτερότητά του, σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η… (παλιο)παρέα που βρέθηκε δίπλα στον Κώστα Σημίτη ως αυλή, στα χρόνια της λεηλασίας της Ελλάδας, και της έκπτωσης των ηθικών αξιών, με τις μίζες να χορεύουν, τη διαπλοκή να παίρνει διαβατήριο εισόδου στην… ευρωζώνη, και τη διαφθορά να εξελίσσεται σε συνώνυμο της καθημερινής πρακτικής άσκησης της εξουσίας, δεν συμπάθησε ποτέ τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Λογικό, εύλογο και αναμενόμενο. Ο Μακεδόνας πολιτικός είχε την ακαδημαϊκή, συναισθηματική και πολιτική νοημοσύνη να μην είναι… του χεριού τους. Γι’ αυτό άλλωστε και όταν δόθηκε το… θαμπό δαχτυλίδι στον τελευταίο των Παπανδρέου, τον Ιανουάριο του 2004, εξωθεσμικά και χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ο μεγάλος θιγμένος της διαδικασίας.

Στα χέρια του πολιτικού επίγονου του παπανδρεϊσμού, το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε επίπεδο. Συνετρίβη σε δυο εκλογές, το 2004 και το 2007. Κι αν οι τοξικοί (πολιτικοί και δημοσιογράφοι) που βρέθηκαν κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο το 2007, δεν ήταν τόσο… αποκρουστικοί και αφόρητοι για την ελληνική κοινωνία, το ΠΑΣΟΚ θα είχε διορθώσει από τότε την πορεία του.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντιθέτως, συνέβη το αδιανόητο. Το (ψηλό) παιδί (από τη Μινεσότα) που έμοιαζε με… καταληψία και μαθητή που περνούσε τις τάξεις λόγω… επωνύμου, να κερδίσει τον… απουσιολόγο. Τον καλύτερο μαθητή της τάξης. Τον σημαιοφόρο.

Κάπου εκεί, άρχισε να λοξοδρομεί η πορεία του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως θα συνέβαινε με τον καθένα που θα είχε στοιχειώδη συνέπεια αρχών, συνείδηση των δυνατοτήτων του, και γνώση της αδικίας που σεργιανίζει στην πολιτική.

Τελικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 2011. Στα χρόνια του Μνημονίου που υπέγραψε ο τελευταίος των Παπανδρέου. Κλήθηκε να διορθώσει τη ζημιά που προκάλεσε ο τελευταίος των Παπανδρέου. Και αναγκάστηκε να συγκυβερνήσει με τον Αντώνη Σαμαρά, με τα γνωστά αποτελέσματα: Να επωμιστεί ο ίδιος μεγαλύτερο φορτίο… αναθέματος από την ελληνική κοινωνία, σε σχέση με εκείνο που του αναλογούσε.

Μετά τις οδυνηρές εκλογές του 2015, και την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσεγγίζεται πλέον με περισσότερο εθνικά, και λιγότερο κομματικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν στιγμές που, ακόμη και όταν διαφωνείς μαζί του, είναι απολαυστικό να τον ακους.

Συνεχίζει ωστόσο να μην αντιστέκεται σε αστοχίες, που σε κάνουν να απορείς. Που αδικούν τον εαυτό του, τη διαδρομή του, τη γνωστική κατάρτιση, την πολιτική υπεραξία και ανωτερότητά του.

“Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμμετέχει στην παρουσίαση του βιβλίου της Μιράντα Ξαφά, «Δημόσιο Χρέος» (εκδ. Παπαδόπουλος), στη Θεσσαλονίκη”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Και η μελαγχολία περισσεύει. Τι δουλειά έχει εκείνος, ένας απο τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς της Μεταπολίτευσης, δίπλα στην τοξική Μιράντα Ξαφά; 

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος