Ο Βαρουφάκης προτείνει να… πάει ο Στουρνάρας σπίτι του

Υστερόγραφα Team
Posted on October 15, 2016, 11:12 am
screen-shot-2016-10-15-at-11-10-34-am

Ήταν απολύτως αναμενόμενο. Άλλωστε, το είχε προαναγγείλει. Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε με άρθρο του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” στον Γιάννη Στουρνάρα, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για τον ρόλο του.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρας επιτίθεται στον άλλοτε υπουργό Οικονομικών των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου, και ουσιαστικά του δείχνει την πόρτα της εξόδου, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει ο Γιάννης Στουρνάρας να αποχωρήσει από την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο πυρήνας της παρέμβασης του Γιάννη Βαρουφάκη μέσω της “Εφημερίδας των Συντακτών”, έχει ως εξής:

“Ως υπουργός Οικονομικών συχνά δέχτηκα ενδοκυβερνητικές πιέσεις για τηναπομάκρυνση του κ. Στουρνάρα. Εξηγούσα ότι δεν ήταν στην ευχέρεια της κυβέρνησης μια τέτοια απόφαση, καθώς ο διοικητής της ΤτΕ υπάγεται στην ΕΚΤ και υποστήριζα τη θεσμική συνεργασία με την ΤτΕ στο πλαίσιο του αμοιβαίου αλληλοσεβασμού.

Δυστυχώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο συγκεκριμένος διοικητής πρέπει να απομακρυνθεί για τέσσερις λόγους, με αιτιολογημένο αίτημα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ.

Το άρθρο 4 του Καταστατικού της Τραπέζης της Ελλάδος ορίζει ότι «…η Τράπεζα στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης».

Ομως, όπως ο ίδιος ομολόγησε στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής, την εποχή που η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με την ΕΚΤ και τους άλλους θεσμούς την αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους, που προαπαιτεί την παραδοχή ότι το κράτος είναι πτωχευμένο, ο κ. Στουρνάρας εισηγήθηκε στον πρόεδρο της ΕΚΤ «να μην ακούει» τον υπουργό Οικονομικών!

Πρόκειται για οφθαλμοφανή παραβίαση της υποχρέωσης του διοικητή να ενεργεί εντός του πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής. Από μόνη της αποτελεί λόγο απομάκρυνσης του κ. Στουρνάρα.

Ενας δεύτερος λόγος είναι η δήλωση στην οποία προέβη τη 15η Δεκεμβρίου 2014 που αποτελεί μοναδικό ατόπημα στην παγκόσμια ιστορία των κεντρικών τραπεζών. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο στην οποία δεν θα άρχιζε μαζική εκροή καταθέσεων μετά από δήλωση του κεντρικού της τραπεζίτη ότι «η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό» και αναφορά σε κίνδυνο «ανεπανόρθωτης βλάβης».

Ηταν ο προπομπός στην επιχείρηση ασφυξίας μιας κυβέρνησης που δεν είχε ακόμα εκλεγεί και οδήγησε σταθερά στα capital controls”.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι