Ο “αστικός μύθος” ότι, οι εταίροι (και δανειστές)… βολεύονται με τον Τσίπρα στην κυβέρνηση. Και όχι… στους δρόμους

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on April 06, 2018, 1:40 pm
1 sec

 

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Στα χρόνια των Μνημονίων, αυτά τα δύσκολα και τόσο επώδυνα, στη διάρκεια των οποίων η ελληνική κοινωνία γύρισε πίσω πολλές δεκαετίες, η εθνική αυτοδιάθεση αναιρέθηκε, και το ίδιο το μέλλον αμφισβητείται έντονα, η εξέλιξη των πραγμάτων στηρίχτηκε αρκετές φορές σε… μύθους. Τους λεγόμενους “αστικούς μύθους”.

Τέτοιους που, εκκινούν από ρεαλιστική αφετηρία, προσφέρουν πλεόνασμα στοιχείων αντικειμενικής θεώρησης, και αποκτούν επιθετική αποτελεσματικότητα, ακριβώς επειδή αξιοποιούν την ανίκητη τάση της κοινωνίας μας προς τη… μυθοπλασία.

Ένας τέτοιος “αστικός μύθος”, σε επίπεδο πολιτικής καθημερινότητας και κομματικών συσχετισμών, αναφέρει ότι οι εταίροι και δανειστές της χώρας… βολεύονται με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση. Τον προτιμούν εκεί, να εφαρμόζει, να υλοποιεί και να περνάει μνημονιακές δεσμεύσεις που, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ούτε που θα… τολμούσαν να αρθρώσουν στον δημόσιο λόγο.

Τον προτιμούν εκεί, και όχι… στον δρόμο, δηλαδή δεν επιθυμούν να τον έχουν σε ρόλο σκληρής αντιπολίτευσης μιας περισσότερο συστημικής κυβέρνησης, επειδή θυμούνται το παρελθόν. Πόσο αποτελεσματικό ήταν το… ροκάνισμα του Αντώνη Σαμαρά από τον Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2012-2015, όπως είχε συμβεί και την περίοδο 2010-2012, με την αντιπολίτευση που ασκούσε ο Αντώνης Σαμαράς στον Γιώργο Παπανδρέου, με ενδιάμεσο σταθμό την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η αλήθεια είναι ότι, ο συγκεκριμένος “αστικός μύθος” δεν στερείται πραγματισμού. Δεν υπάρχει κανείς που να μην πιστεύει ότι, αν στη θέση της κυβέρνησης Τσίπρα βρισκόταν μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κανένας από τους σκληρούς νόμους που πέρασαν, δεν θα είχε περάσει.

Υπό αυτή την έννοια, οι δανειστές… βολεύτηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση και όχι στους δρόμους να ασκεί αντιπολίτευση. Μόνο που, τέτοιου είδους χρησιμότητες έχουν ημερομηνία λήξεως. Γιατί, μπορεί να βγαίνουμε από τα Μνημόνια, δεν βγαίνουμε όμως από την επιτήρηση. Και κυρίως, συνεχίζουμε να χρωστάμε στις ξένες κυβερνήσεις. Οι οποίες με τη σειρά τους είναι υπόλογες στους λαούς και τους ψηφοφόρους τους.

Αν λοιπόν, η φυσική εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας, δηλαδή η σημερινή Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, δώσει το επόμενο διάστημα δείγματα γραφής “ειρηνικής εφόδου” προς την εξουσία, χωρίς τη μετριοπάθεια και την τεχνοκρατική αρτιότητα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να την “τσαλακώνουν”… τσιρίδες υστερίας ή τα… χαριτωμένα κουβαδάκια “νεόγερων”, που προσπαθούν να ανελιχθούν σε βάρος της ηθικής παρακαταθήκης της Κεντροδεξιάς, είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Και οι εταίροι και δανειστές, θα είναι έτοιμη για να… περάσει η σκυτάλη της διακυβέρνησης στον επόμενο.

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής