Ο Αργεντινός γιος ενός Ιταλού μετανάστη, μιλάει για τη “χλωμή” ελπίδα…

Μάνος Οικονομίδης
Posted on December 25, 2017, 9:04 pm
2 secs

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Η σημειολογία της γέννησης της ελπίδας, που αγκαλιάζει τα Χριστούγεννα, σε… πακέτο σύγχρονων προβλημάτων, με στοχευμένη και παρεμβατική ρητορική, προφανώς και παραπέμπει, ως μωσαϊκό, σε μια ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου.

Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας κέρδισε πάλι πρωτοσέλιδα, με όσα είπε την Παραμονή αλλά και την ημέρα των Χριστουγέννων. Για τη σύγχρονη κοινωνία και τα προβλήματά της. Για τους λαούς που έχουν χάσει την ελπίδα. Μια ελπίδα που έχει χλωμιάσει. Για έναν κόσμο που παραπατάει, σε κάθε βήμα του.

Ο πάλαι ποτέ Καρδινάλιος Μπεργκόλιο του Μπουένος Άιρες, γνωρίζει ήδη ότι η Ιστορία θα τον καταγράψει ως τον Πάπα της συνείδησης. Εκείνον που θεράπευσε πληθυντικά δεινά στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, υπερέβη τη συγκυρία της στιγμής και των… παθών, και κατάφερε να εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακριβώς επειδή τα λόγια του βρήκαν το μονοπάτι για την καρδιά τους.

Ο Ποντίφικας εστίασε και πάλι στους πρόφυγες. Εκείνους που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, χωρίς να γνωρίζουν καν αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, στο ξεκίνημα της περιπέτειάς τους. Και τους παρομοίασε με τον Χριστό, που ήρθε ως “πρόσφυγας” στη ζωή, ταπεινός και νηφάλιος, για να χαρίσει ζωή στην εκπεσούσα ανθρωπότητα.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι και ο ίδιος, γνωρίζει με προσωπικές εμπειρίες το… εγχειρίδιο της μετανάστευσης. Εκείνος, ο Αργεντινός γιος ενός Ιταλού μετανάστη. Θεραπευτής καρδιών και συνειδήσεων…

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας