Ο Ανδρέας, τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ, και η “κάθαρση” που δεν ήρθε ποτέ

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on July 07, 2016, 11:01 am
Andreas_Papandreou

 

Το “βρώμικο 1989″… Έτσι έμεινε, μεταξύ άλλων, στην Ιστορία η περίοδος του 1989, τότε που η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, υπό τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο, ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να αφήσουν πίσω τα μίση του Εμφυλίου και τον εθνικό διχασμό, και να επιχειρήσουν να βαλουν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Το ΠΑΣΟΚ των σκανδάλων, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το ΠΑΣΟΚ που άλλαξε το dna των Ελλήνων, κολάκευσε όλες τις παθογένειές μας, και διαμόρφωσε μια κουλτούρα μίζας και αρπαχτής, που… φούντωσε στα χρόνια της (επικής) διακυβέρνησης του τόπου από τον Κώστα Σημίτη, και οδήγησε τελικά στην εθνική χρεοκοπία του 2010. Στα χέρια του τελευταίου των Παπανδρέου που έγινε πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το ιστορικό ημερολόγιο, σαν σήμερα στις 7 Ιουλίου του 1989, 144 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας “άνοιξαν το δρόμο για τη λεγόμενη Κάθαρση”, καταθέτοντας πρόταση κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και άλλων πέντε υπουργών του ΠΑΣΟΚ, για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η συνέχεια είχε δραματικά χαρακτηριστικά. Ο Παύλος Μπακογιάννης, εμπνευστής της εθνικής συμφιλίωσης, δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη”, την ημέρα που η Βουλή ψήφιζε την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός με 48% των Ελλήνων να τον στηρίζουν, δεν κατάφερε ωστόσο να κυβερνήσει ουσιαστικά ποτέ. Το 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου επανήλθε πανηγυρικά στην εξουσία.

Και φυσικά, το αίτημα της “κάθαρσης”, έμεινε ημιτελές. Ακόμη χειρότερα, λειτούργησε ως διαρκές παράδειγμα ατιμωρησίας των φαύλων πολιτικών. Με αποτέλεσμα, οι επόμενοι να… στήσουν πανηγύρι στις πλάτες ενός ολόκληρου λαού.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος