Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος και η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on September 21, 2017, 1:17 pm
0 secs

Τέτοιες μέρες πριν από δυο χρόνια, και μετά τη δεύτερη διαδοχική ήττα της Νέας Δημοκρατίας σε εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρίτη… αν προσθέσει κανείς και το δημοψήφισμα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης άνοιγε μόνος του θέμα εκλογής νέας ηγεσίας. Και κατέληξε να ηττηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο.

Εκείνη την περίοδο, ο πραγματικά μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, Γραμματέας του Κόμματος ως επιλογή του πρώην πρωθυπουργού και τέως αρχηγού του, Αντώνη Σαμαρά.

Ο νεαρός πολιτικός, που ανδρώθηκε στην ΟΝΝΕΔ και ακολούθησε φρενήρη πορεία μέχρι την κορυφή, συγκέντρωσε τα πυρά όλων. Είτε έφταιγε, είτε όχι. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έφτασε στο σημείο να… απειλεί να τον δείρει. Όλες σχεδόν οι εσωκομματικές πτέρυγες του χρέωσαν το φιάσκο της πρώτης εκλογής, όταν κατέρρευσε το σύστημα, με αποτέλεσμα η μέχρι τότε διαγραφόμενη επικράτηση Μεϊμαράκη, να μην γίνει ποτέ ιστορικά καταγεγραμμένη πραγματικότητα.

Ήταν λοιπόν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος η… αιτία του κακού; Όπως συμβαίνει παραδοσιακά σε τέτοιες περιπτώσεις, η υπερβολή έρχεται να υποκαταστήσει την πραγματικότητα. Προφανώς και ο πρώην Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας έκανε πολλά και σημαντικά λάθη. Επειδή ωστόσο βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, εξελίχτηκε σε εύκολο… σάκο του μποξ, για όσους ήθελαν, είτε να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες, είτε να αποπροσανατολίσουν, είτε να αλλάξουν την ατζέντα.

Η πραγματική “μαύρη τρύπα” στην οποία έπεσε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ήταν ότι δεν διάβασε με πληρότητα τα δεδομένα που είχε στα χέρια του. Όλοι γνώριζαν ότι οι δικοί του άνθρωποι και ο μηχανισμός του στήριζαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Μια αυτονόητη επιλογή, καθώς ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μπορούσε να εικονοποιήσει μια ενδιαφέρουσα αλλαγή γενιάς, νοοτροπίας και κολτούρας, για μια παράταξη μαθημένη στη… συντήρηση και τους αργούς ρυθμούς.

Σχηματικά, η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα είχε στοιχεία αντίστοιχα εκείνης της εκλογής του Κώστα Καραμανλή, 40άρη τότε, στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, την 21η Μαρτίου του 1997.

Μόνο που οι εποχές έχουν αλλάξει. Και ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν ήταν… Κώστας Καραμανλής. Ο δε Ανδρέας Παπαμιμίκος υποτίμησε την προοπτική, η δική του υπερέκθεση σε αυτή την εσωκομματική μάχη, τελικά να του κολλήσει στοιχεία τοξικότητας, που στο τέλος της ημέρας τον αδικούσαν, και αλλοίωναν τη συνολική προσφορά του στην παράταξη, καθώς και τις προοπτικές του για το μέλλον.

Τελικά, ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος εκ των πραγμάτων στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την επομένη της επικράτησης του τελευταίου ωστόσο, βρέθηκε σταδιακά στο περιθώριο, από την ομάδα που χτίστηκε γύρω από τον σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Οι δε εξελίξεις στην ΟΝΝΕΔ, τον οδήγησαν στην έξοδο, όταν και πάλι χρεώθηκε… τέρατα, που δεν είχε δημιουργήσει ο ίδιος.

Σήμερα, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από την πολιτική. Άνοιξε τη δική του δικηγορική εταιρεία, και προϊόντος του χρόνου αφήνει ενδιαφέρον επαγγελματικό αποτύπωμα. Ίσως αυτό να είναι και το μεγάλο κέρδος για τον ίδιο, στο “δια ταύτα” ενός πολιτικού στραπάτσου. Έπαθε και… δείχνει ότι έμαθε.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής