Ο ανασχηματισμός… περνάει από τη 2η αξιολόγηση

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on October 17, 2016, 7:03 am
0 secs
screen-shot-2016-10-17-at-7-01-54-am

Ο πρόλογος της διαπραγμάτευσης για τη 2η αξιολόγηση, που ξεκινάει σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην επόμενη σημαντική πρωτοβουλία του, μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Στο… τέλος του δρόμου, εντός των επόμενων εβδομάδων, και από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα έχει αφήσει πίσω της αυτή τη σημαντική πολιτική εκκρεμότητα της 2ης αξιολόγησης, ο Πρωθυπουργός θα έχει λυμένα τα χέρια του, ώστε να προχωρήσει σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό με δομικά χαρακτηριστικά, να διεκδικήσει ένα νέο πολιτικό ξεκίνημα, και να μηδενίσει τον πολιτικό χρόνο που χάθηκε τους τελευταίους μήνες.

Όσο βρίσκεται στον αέρα η 2η αξιολόγηση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει ο Πρωθυπουργός αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το μέλλον θα… περιπλακεί, στην περίπτωση κατά την οποία η 2η αξιολόγηση καθυστερήσει, προκύψουν προβλήματα, και δεν διαφανεί στον ορατό ορίζοντα η θετική έκβασή της.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να επανεξετάσει τα δεδομένα και να πάρει τις αποφάσεις του, με αφετηρία τη διαπίστωση ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα… δεν τραβάει πλέον.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής