Ο Αλ Γκορ προτείνει αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου των ΗΠΑ

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on August 06, 2017, 7:13 pm
2 secs

Την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου των ΗΠΑ, με την κατάργηση της διαδικασίας ανάδειξής του από το Κολέγιο των Επιτρόπων, πρότεινε ο Αλ Γκορ, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου HBO.

Η συζήτηση περί κατάργησης του Κολεγίου των Επιτρόπων, θεσμού που διατηρείται ζωντανός από τις απαρχές της αμερικανικής Δημοκρατίας, ήρθε για πρώτη φορά στην επιφάνεια το 2000, τότε που ο Αλ Γκορ κέρδισε την πλειοψηφία στη λαϊκή ψήφο, ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος όμως επικράτησε οριακά σε μεγαλύτερες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να έχει το προβάδισμα στο Κολέγιο των Επιτρόπων, και τελικά να πάρει εκείνος στα χέρια του τα κλειδιά του Λευκού Οίκου.

Η σχετική συζήτηση εντάθηκε φέτος, όταν η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε του Ντόναλντ Τραμπ στη λαϊκή ψήφο με διαφορά περίπου 3 εκατομμυρίων (ο Γκορ είχε κερδίσει τον Μπους με 500.000), και πάλι όμως έχασε την πλειοψηφία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, με αποτέλεσμα ο εκκεντρικός μεγιστάνας του real estate να περάσει την είσοδο του Λευκού Οίκου ως… τροπαιούχος.

“Πρέπει πρώτα να διορθώσουμε τη Δημοκρατία μας. Κάτι που θα συμβεί αν απαλλαγούμε από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, και καταφέρουμε να καθαρίσουμε την Ουάσινγκτον από το μεγάλο πολιτικό χρήμα”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Αλ Γκορ.

 

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος