Ο Αβραμόπουλος ως (συνεπής) φωνή… ψυχραιμίας στην Κεντροδεξιά

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on April 01, 2017, 10:30 am
0 secs

Η Κεντροδεξιά υπήρξε παραδοσιακά η παράταξη του μέτρου στην Ελλάδα. Ειδικά στα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, όταν ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής συνέγραψε την επανεκκίνηση μιας ολόκληρης χώρας, αφήνοντας πίσω τα φαντάσματα του παρελθόντος. Τουλάχιστον, μέχρι να εμφανιστούν… νέα φαντάσματα.

Η Νέα Δημοκρατία, ως βασική παράταξη του χώρου της Κεντροδεξιάς, υποστήριξε διαχρονικά, από το 1974 και μέχρι… πριν από μερικά χρόνια, θέσεις ευθύνης, μετριοπάθειας και σύνεσης. Από τον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, μέχρι την ανάγκη κοινωνικής ενσωμάτωσης και αλληλεγγύης. Μια παράταξη συνειδησιακά απέναντι στα άκρα και τον φανατισμό. ΜΙα παράταξη που είχε καταφέρει να παρκάρει στο περιθώριο τις… υστερίες, τόσο της ακροδεξιάς, όσο και του νεοφιλελευθερισμού.

Μετά τη στρατηγική ήττα των εκλογών του 2009, η Νέα Δημοκρατία άλλαξε. Δεν θυμίζει πια, τόσο έντονα, εκείνη την παράταξη. Κυρίως επειδή, από τις εκλογές του 2009 μέχρι και σήμερα, η κοινωνική βάση της έχει συρρικνωθεί δραματικά και ιστορικά απρόσμενα. Με μεγάλο τμήμα μετριοπαθών ψηφοφόρων, να απέχουν από τις κάλπες, με προφανές αποτέλεσμα να δίνουν χώρο στα άκρα και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν. Κάπως έτσι, η ίδια η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας παραπέμπει σε θλιβερά χαμηλό επίπεδο πολιτικής υπεραξίας και ιστορικής παραταξιακής συνείδησης.

Φυσικά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Σταθερές εξαιρέσεις. Όπως ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σταθερά προσανατολισμένος στη σύνθεση και τη συνεννόηση ως διαβατήρια για ένα ρεαλιστικά καλύτερο μέλλον.

Σε πείσμα των… ηχείων υστερίας, που κυριαρχούν αρκετές φορές στον πολιτικό λόγο της σημερινής Κεντροδεξιάς, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν υποκύπτει στον πειρασμό να… λαϊκίσει ως “αντιλαϊκιστής”. Δεν παραδίδεται στην πολιτική τύφλωση της ψύχωσης δικαίωσης πολιτικών και προσώπων. Δεν ατενίζει το ορατό για τη χώρα μέλλον ως… ξεπέτα ενός εκλογικού θριάμβου την ημέρα των εκλογών, που την επομένη θα έχει παραχωρήσει τη θέση του στην αντίστροφη μέτρηση για το ξεχαρβάλωμα μιας ακόμη πολιτικής ηγεμονίας.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως συνεπής φωνή ψυχραιμίας στην Κεντροδεξιά. Με τη θλιβερή διαπίστωση ότι φωνές σαν τη δική του είναι πλέον μειοψηφικές…

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος