Ο “άρχοντας του σκότους” διαβάζει στον Τραμπ… Θουκυδίδη

Μάνος Οικονομίδης
Posted on June 21, 2017, 8:44 pm
5 secs

 

 

[email protected]

 

Δεν έχει αποκληθεί τυχαία “άρχοντας του σκότους”. Ούτε… “πραγματικός Πρόεδρος των ΗΠΑ”. Ο Στιβ Μπάνον, θεωρητικός της νεο-συντηρητικής ιδεολογίας που επηρέασε τον Ντόναλντ Τραμπ στη διαμόρφωση ενός εκλογικού μανιφέστου το οποίο κατάφερε τελικά να συγκινήσει τη σιωπηλή πλειοψηφία της αμερικανικής κοινωνίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, παραμένει το πρόσωπο-κλειδί στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Μπορεί… επικοινωνιακά να πέρασε το προηγούμενο διάστημα το μήνυμα ότι οι εξουσίες του περιορίστηκαν, στην πραγματικότητα ωστόσο παραμένει ένας Καρλ Ρόουβ με… σατανικά χαρακτηριστικά, όπως τον έχουν αποκαλέσει τα φιλελεύθερα ΜΜΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται λοιπόν, φροντίζει να επιβεβαιώνει πόσο… μακριά βλέπει. Κάτι που έκανε πρόσφατα, όταν κάλεσε στον Λευκό Οίκο για… μάθημα Ιστορίας, τον θρυλικό καθηγητή του Χάρβαρντ Γκρέιαμ Άλισον, προκειμένου να παρουσιάσει στον Ντόναλντ Τραμπ την εκδοχή της “παγίδας του Θουκυδίδη”.

Λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας ο Στιβ Μπάνον, όπως και οι Τζέιμς Ματίς (Υπουργός Άμυνας) και HR ΜακΜάστερ (Σύμβουλος Ασφαλείας), έκαναν… μάθημα στον Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, προκειμένου να δείξουν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα κινδυνεύουν να έχουν την τύχη της Αθήνας και της Σπάρτης.

Ο Στιβ Μπάνον πάντως, έχει εκπεφρασμένη θέση υπέρ της Αρχαίας Σπάρτης, με τον αστικό μύθο να λέει ότι ένας από τους κωδικούς για τον υπολογιστή του ήταν η λέξη… “Sparta”.

Τα καλύτερα έρχονται, δηλαδή.

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας