Ο άνθρωπος τον οποίο… κατέστρεψε ο Ολάντ, διεκδικεί το πεπρωμένο του

Μάνος Οικονομίδης
Posted on December 06, 2016, 8:45 am

screen-shot-2016-12-05-at-9-35-03-pm

[email protected]

Ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να αλλάξει την Ιστορία της σύγχρονης Γαλλίας. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο Μανουέλ Βαλς, αν δεν υπήρχε ο… Φρανσουά Ολάντ.

Δυστυχώς όμως για τον Γάλλο πρωθυπουργό, ο οποίος ανακοίνωσε και επισήμως χθες την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο δρόμος του συναντήθηκε με εκείνον του Φρανσουά Ολάντ. Και κόλλησε την τοξικότητα του Γάλλου απερχόμενου Προέδρου, με αποτέλεσμα η υποψηφιότητά του για τις εκλογές της άνοιξης να έχει ασθενή και “κουρεμένη” δυναμική.

Ο Βαλς θα ηγηθεί της προσπάθειας του Κέντρου και των Σοσιαλιστών να συνθέσουν μια συγκροτημένη υποψηφιότητα απέναντι στη Μαρίν Λεπέν και τον Φρανσουά Φιγιόν, που προβάλλουν ως τα απόλυτα φαβορί για να φτάσουν στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης της άνοιξης.

Θα έχει φυσικά τον… βραχνά που λέγεται Εμανουέλ Μακρόν στα δεξιά του, το πραγματικό ωστόσο πρόβλημα είναι ότι ο Μανουέλ Βαλς δεν προλαβαίνει να σβήσει τις μνήμες της “συγκατοίκησής” του με τον Φρανσουά Ολάντ.

Για να οδηγηθούμε κάπως έτσι στο δια ταύτα: Στο πόσο μοιραία ήταν για τη Γαλλία η επικράτηση του Φρανσουά Ολάντ έναντι της Μαρτίν Ομπρί στις εσωκομματικές εκλογές του 2012, και στη συνέχεια η επέλασή του μέχρι τα Ηλύσια Πεδία, στη μάχη με τον Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές.

Μια Γαλλία που κατέβηκε επίπεδο στα χρόνια του Ολάντ. Με αποτέλεσμα να πληρώσει ακριβά τον λογαριασμό η Ευρώπη, αυτά τα τελευταία χρόνια. Και ο Μανουέλ Βαλς να φαντάζει σήμερα ως ένας άνθρωπος τον οποίο κατέστρεψε ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά συνεχίζει να διεκδικεί πεισματικά το πεπρωμένο του.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας