Ο άνθρωπος που… κάνει κουμάντο στην Αμερική, παραδίδει μαθήματα στρατηγικής αυτοθυσίας

Μάνος Οικονομίδης
Posted on April 05, 2017, 9:14 pm
2 secs

[email protected]

Την εποχή του Μπιλ Κλίντον, το πρόσωπο-μύθος ήταν ο Τζορτζ Στεφανόπουλος. Στα χρόνια του Τζορτζ Μπους του νεώτερου, ο Καρλ Ρόουβ. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τον Ντέιβιντ Άξελροντ. Και ο Ντόναλντ Τραμπ τον Στιβ Μπάνον. Ή μήπως, ο Στιβ Μπάνον… έχει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση ο σύμβουλος στρατηγικής του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ, το πρόσωπο που έχει δαιμονοποιηθεί ως… το απόλυτο κακό, και ο άνθρωπος που κάνει κουμάντο στη σημερινή Αμερική, απέδειξε για άλλη μια φορά, κινούμενος πίσω από τις κουρτίνες, ότι είναι πράγματι… σατανικός.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Στιβ Μπάνον δεν θα συμμετέχει πλέον στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Προέδρου. Ένα θεσμικό όργανο στο οποίο συμμετέχουν μονάχα θεσμικοί παράγοντες της υπερδύναμης, και όχι… παραθεσμικοί, όπως ο Μπάνον.

Η “απομάκρυνσή” του βέβαια, όπως επισημαίνουν οι επικριτές του, αποτελεί μια στρατηγική αυτοθυσία από την πλευρά του, για έναν ρόλο που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να του είχε παραχωρηθεί από την πρώτη στιγμή.

Φρόντισε ωστόσο, στις μερικές εβδομάδες παρουσίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ, να επιβάλλει θέσεις, απόψεις και πρόσωπα. Και να μπορεί σήμερα να συνεχίσει να επηρεάζει τις εξελίξεις, χωρίς να χρειόζεται να είναι και ο ίδιος μέλος.

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας