Ο άνθρωπος που θα σώσει τους Βρετανούς από τη… μιζέρια της Τερέζα Μέι

Μάνος Οικονομίδης
Posted on July 10, 2017, 11:52 am
3 secs

 

[email protected]

 

 

Έναν χρόνο μετά τη δραματική επικράτηση του Brexit στο μοιραίο δημοψήφισμα που δρομολόγησε ο Ντέιβιντ Κάμερον, η ψήφος των Βρετανών πολιτών εξακολουθεί να τελειώνει πολιτικές καριέρες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Νικ Κλεγκ και ο Νάιτζελ Φάρατζ δεν μένουν πια εδώ. Ο Τζορτζ Όσμπορν πνίγει τη μελαγχολία του στη δημοσιογραφία, και ο Μπόρις Τζόνσον αναζητεί τη λιγότερο άγαρμπη στρατηγική, για να ξαναβρεθεί στην αφετηρία διεκδίκησης της ηγεσίας των Τόρις.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν μοιάζει με τον… παππού που όλοι αγαπούν, χωρίς απαραιτήτως και να του εμπιστεύονται τα κλειδιά του σπιτιού, ενώ η Τερέζα Μέι μετράει ήδη αντίστροφα για την αποχώρησή της από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ και την πρωθυπουργία.

Επειδή μάλιστα… τα μπάνια του λαού δεν συνιστούν αποκλειστικά ελληνικό εύρημα, οι πληροφορίες από τη Μεγάλη Βρετανία κάνουν λόγο για περίοδο χάριτος προς τη σημερινή ένοικο της πρωθυπουργικής κατοικίας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ώστε από τον Σεπτέμβριο, να έχει βρεθεί στη θέση της κάποιος άλλος.

Το μείζον ερώτημα φυσικά είναι… ποιός; Αν και μάλλον οι Βρετανοί Συντηρητικοί έχουν ήδη εντοπίσει την απάντηση, στο όνομα του 68χρονου υπουργού αρμόδιου για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις. Μιας μεταβατικής λύσης, που εξασφαλίζει ότι οι Τόρις δεν θα ταλαιπωρηθούν από φαινόμενα εσωτερικής διάλυσης, και την ίδια στιγμή επιτρέπει στη νεώτερη γενιά, τον Μπόρις Τζόνσον, τον Τζορτζ Όσμπορν και όποιον άλλο καταφέρει να ξεχωρίσει, να διαμορφώσουν με σχετική άνεση χρόνου την προσωπική πολιτική πλατφόρμα τους, για να διεκδικήσουν την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, πριν από περίπου 10 χρόνια… δεν κατάλαβε πώς έχασε τη μάχη για την ηγεσία του κόμματος από τον Ντέιβιντ Κάμερον, τη στιγμή που οι πιθανότητες ήταν με μέρος του. Σήμερα, αγγίζοντας την έβδομη δεκαετία της ζωής του, φαντάζει ως περισσότερο ώριμος και ψύχραιμος από κάθε άλλη φορά, αλλά και από κάθε άλλον δελφίνο.

Μεγαλύτερη ζημιά από την Τερέζα Μέι άλλωστε, δύσκολα μπορεί να κάνει. Αντιθέτως, θα απαλλάξει τη Μεγάλη Βρετανία και τους Τόρις από την αφόρητη μιζέρια μιας βαρετά συνηθισμένης πολιτικού, που προς στιγμήν αισθάνθηκε ότι ήταν η… μετενσάρκωση της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Για να αποδειχθεί… Θάτσερ τσέπης.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας