Ο άνθρωπος που έχασε από τον Γιώργο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ξαναδιαβάζει λάθος την πραγματικότητα

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on April 02, 2018, 8:17 pm
0 secs

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Είναι ίσως η πιο βαθιά μαύρη σελίδα στη σημαντική πολιτική διαδρομή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η ήττα από τον Γιώργο Παπανδρέου στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το 2007, αμέσως μετά την επανεκλογή Καραμανλή στην πρωθυπουργία.

Το πιο ταλαντούχο και προικισμένο πολιτικό στέλεχος της γενιάς του… κατάφερε να ηττηθεί από έναν εμφανώς κατώτερο αντίπαλο. Προφανώς και έπαιξε ρόλο το “οικόσημο” του παπανδρεϊσμού. Η συγκυρία ωστόσο ήταν με το μέρος του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Και όμως έχασε. Επειδή αυτοεγκλωβίστηκε, παρασύρθηκε από λάθος συμβουλές και λάθος συνεργάτες, εκτέθηκε περισσότερο από όσο έπρεπε σε όσμωση με τη μιντιακή διαπλοκή, που περίπου… απαιτούσε από τα παράθυρα του Mega να του παραδοθεί το θαμπό δαχτυλίδι της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, διάβασε λάθος την πραγματικότητα.

Με τραγικές συνέπειες, για τον ίδιο, το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα, καθώς “φορτωθήκαμε” τον τελευταίο των Παπανδρέου, ο οποίος, μετά την επικράτησή του στις εθνικές εκλογές του 2009, έσυρε τη χώρα στην εθνική καταστροφή των Μνημονίων.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαβάζει λάθος τη συγκυρία της στιγμής. Τη ζώσα και κοχλάζουσα πραγματικότητα. Όχι μόνο την πολιτική, αλλά κυρίως την κοινωνική.

Απομονώνεται από τον φυσικό χώρο αυτοπροσδιορισμού του πολιτικού Κέντρου, γυρίζοντας την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, και φλερτάρει ανοιχτά με μια εκδοχή της “Δεξιάς”, ο γενετικός κώδικας της οποίας έρχεται σε ευθεία σύγκρουση, αν δεν ακυρώνει πλήρως την προσωπική και θυελλώδη πολιτική διαδρομή του.

Οι λόγοι πολλοί και σύνθετοι. Κυρίως, κατανοητοί. Ιστορικά άλλωστε, επιβεβαιώνεται με εκνευριστική συχνότητα η μελαγχολική διαπίστωση ότι, μεγαλύτερος εχθρός των ευφυών ανθρώπων είναι το ίδιο το μυαλό τους.

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής