Ο άνθρωπος που ένωσε τη Γερμανία, ταξιδεύει στην αιωνιότητα

Μάνος Οικονομίδης
Posted on June 16, 2017, 6:41 pm
1 sec

[email protected]

Η Ιστορία είχε πάντα τον τρόπο της να κάνει την ανθρωπότητα να κοντοστέκεται. Και να μελαγχολεί. Να βιώνει αυτοτελείς στιγμές, ως σταγόνες μιας ιστορικής διαδρομής, που κάποτε δρόσιζαν το μέλλον. Ενώ σήμερα, λειτουργούν ως μελαγχολική ανάμνηση του… πώς θα μπορούσε να είναι το μέλλον αυτό.

Η είδηση της απώλειας του Χέλμουτ Κολ, σε ηλικία 87 ετών, είναι μια τέτοια στιγμή. Μιλάμε φυσικά για τον Καγκελάριο που ένωσε τη Γερμανία, το 1990. Και μπορεί η σημερινή εικόνα της ισχυρότερης χώρας της Ευρώπης να προκαλούσε και στον ίδιο μελαγχολία, η εξέλιξη αυτή ωστόσο δεν αφαιρεί ούτε κατ’ ελάχιστο από την προσωπική υστεροφημία του Χέλμουτ Κολ.

Ίσως επειδή δεν ήταν απλά ή μόνο Γερμανός. Ήταν ταυτόχρονα Ευρωπαίος. Και πίστευε βαθιά στο όραμα του Αντενάουερ και των υπόλοιπων “πατέρων” της Ενωμένης Ευρώπης.

Γνωρίζοντας ότι η ήπειρος που περισσότερο από κάθε άλλη στην Ιστορία, πλήρωσε βαρύ τίμημα αίματος σε δυο Παγκοσμίους Πολέμους, είναι γονιδιακά αναγκασμένη να υπερασπίζεται διαρκώς την ειρήνη. Την πολιτική ειρήνη. Την κοινωνική ειρήνη. Την ειρήνη που διασφαλίζει ότι θα υπάρχει ένα κοινό μέλλον.

Ένας πραγματικά μεγάλος. Ταξιδεύει ήδη στην αιωνιότητα…

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας