Ο άνθρωπος… δεν αλλάζει. Ο Ντικ Τσέινι επιθυμεί την επαναφορά του… βασανισμού κρατουμένων

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on May 11, 2018, 10:00 am
3 secs

 

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

 

Δεν αλλάζει ο άνθρωπος.

Προφανώς και πολλάκις επιβεβαιωθείσα η παραπάνω διαπίστωση, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τον Ντικ Τσέινι.

Το εμβληματικό “γεράκι” της αμερικανικής πολιτικής και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που, ως Αντιπρόεδρος του νεώτερου Μπους την οκταετία 2000-2008, έκανε… κουμάντο στην Ουάσινγκτον και τον πλανήτη, όσο του το επέτρεπε η κλονισμένη υγεία του, επηρεάζοντας καθοριστικά τις στρατηγικές αποφάσεις και τις επιλογές του τότε ενοίκου του Λευκού Οίκου, συνεχίζει να παρεμβαίνει δημοσίως.

Στη σκιά λοιπόν της έντασης που υπάρχει στη Γερουσία, για τον διορισμό της Τζίνα Χάσπελ στα ηνία της CIA, λόγω του “αμαρτωλού” παρελθόντος της στο πρόγραμμα βασανισμού κρατουμένων, επί εποχής… Τσέινι, ο γηραιός πολιτικός μίλησε για την ανάγκη… να επιστρέψουν οι βασανισμοί.

Σύμφωνα με τον Ντικ Τσέινι, η στάση μέρους της Γερουσίας απέναντι στη Χάσπελ είναι άδικη, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι ακριβώς επειδή ο κίνδυνος της τρομοκρατίας παραμένει ισχυρός, αν δεν έχει ενδυναμώσει κιόλας, η αμερικανική κυβέρνηση θα έπρεπε να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο… επιστροφής στα παλιά.

Όπως, μεταξύ άλλων, στην πρακτική του “εικονικού πνιγμού”, που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως, καθώς και την αποστροφή του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος και απαίτησε και πέτυχε την κατάργησή του.

 

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος