Οι 100 ημέρες που έκαναν πλανητάρχη… την Ιβάνκα

Μάνος Οικονομίδης
Posted on April 30, 2017, 1:16 pm
2 secs

 

[email protected]

Το ορόσημο των 100 ημερών, που προσπέρασε ο Ντόναλντ Τραμπ με μια πολυπληθή συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια, την Πολιτεία που του έδωσε την πλειοψηφία στο Σώμα των Εκλεκτόρων, και κατά συνέπεια την Προεδρία των ΗΠΑ, προσφέρεται για… χλιμίντρισμα της μνήμης.

Ποιός είναι λοιπόν εκείνος που κάνει κουμάντο στον Λευκό Οίκο, τρεις μήνες μετά την οδυνηρή μετακόμιση του Μπαράκ Ομπάμα; Ο Ντόναλντ Τραμπ; Ο Μάικ Πενς; Ο Στιβ Μπάνον; Η Ιβάνκα Τραμπ; Όλοι αυτοί μαζί…

Στην πραγματικότητα, η σημερινή Αμερική αντιμετωπίζει μια ισορροπία δύναμης σε επίπεδο άσκησης εξουσίας, που δεν είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν, τουλάχιστον όχι τόσο έντονα.

Στην οκταετία του νεώτερου Μπους, ειδικά τα πρώτα τέσσερα χρόνια, προτού η κλονισμένη υγεία του τον επιβαρύνει, ο Αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι ήταν ο άνθρωπος με… δικαίωμα υπογραφής. Με μονάχα τον Καρλ Ρόουβ να διεκδικεί αντίστοιχο μερίδιο στην εξουσία των γερακιών των Ρεπουμπλικανών, που με τους επιθετικούς πολέμους και τις άγαρμπες παρεμβάσεις τους σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, άνοιξαν τον δρόμο για το απόλυτο χάος που βιώνουμε σήμερα.

Σήμερα, το Οβάλ Γραφείο και η Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, τέμνονται στις απροκάλυπτες φιλοδοξίες του Στιβ Μπάνον και την Ιβάνκα Τραμπ. Ο άνθρωπος που προσωποποιεί το “απόλυτο κακό”, όπως υποστηρίζουν τα ΜΜΕ για τον σύμβουλο στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ και ιδεολογικής καθοδηγητής των άκρων, απέναντι στην Πρώτη Κόρη. Η παρεμβατικότητα της οποίας μοιάζει προορισμένη να ξεπεράσει ακόμη και εκείνη της Χίλαρι Κλίντον ως Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, την οκταετία του Μπιλ Κλίντον.

Ένα μικρό crash test είχαμε πρόσφατα. Ο Στιβ Μπάνον είδε μέρος των εξουσιών του να… κάνουν φτερά, έστω και σε μια κίνηση τακτικής επιβίωσης από την πλευρά του. Ενώ η Ιβάνκα Τραμπ, άκουσε την Άνγκελα Μέρκελ να την προσκαλεί σε Συνέδριο για τις γυναίκες σε θέσεις εξουσίας, στο Βερολίνο.

Η οπτική της Καγκελαρίου, της κόρης του πάστορα η οποία γεννήθηκε στη λάθος πλευράς του Τείχους του Βερολίνου, είναι πιθανότατα εκείνη που σεργιανίζει πιο κοντά στην πραγματικότητα. Επιδιώκοντας να καταλάβει… ποιός έχει απέναντί της, η Άνγκελα Μέρκελ διέγνωσε εγκαίρως ότι ο δρόμος για την καρδιά και το μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ, περνάει μέσα από την κόρη του, Ιβάνκα.

Οι 100 ημέρες που έκαναν… πλανητάρχη την Ιβάνκα Τραμπ, λοιπόν. Περιμένοντας με ενδιαφέρον τις πολλές “100 ημέρες” που θα ακολουθήσουν.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας