Οι Φρουροί της Επανάστασης προσπάθησαν να… κλέψουν την Προεδρία του Ιράν

Μάνος Οικονομίδης
Posted on May 19, 2017, 4:30 pm
1 sec

 

[email protected]

Το έθνος που κουβαλάει την ιστορική κληρονομιά της περσικής αυτοκρατορίας, δεν σταματάει να αιφνιδιάζει την ανθρωπότητα. Εσχάτως, όχι με αρνητικό αποτύπωμα, καθώς το Ιράν δείχνει να έχει αφήσει προ πολλού πίσω της τη φυσική έλξη του προς τα άκρα και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν.

Από τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στον Χασάν Ροχανί άλλωστε, αποδείχτηκε ότι ακόμη και σε μια θεοκρατική χώρα, όπου ο Αγιοτολάχ Αλί Χαμενεϊ και οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν τον δικό τους κώδικα διαχείρισης της εξουσίας, ενίοτε εμφανίζονται μικρές γωνιές ανάσας Δημοκρατίας.

Οι Ιρανοί προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες και, ο μετριοπαθής κληρικός Χασάν Ροχάνι, που το 2013 κέρδισε την Προεδρία της χώρας παρά τις… μουρμούρες του Χαμενεϊ και των Φρουρών της Επανάστασης, για να οδηγήσει στη συνέχεια την Τεχεράνη στον “μεγάλο συμβιβασμό” με τη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, ετοιμάζεται να το… διαπράξει εκ νέου.

Δημοσκοπήσεις φυσικά δεν δημοσιεύονται, οι εκτιμήσεις των αραβικών ΜΜΕ ωστόσο εστιάζουν σε ένα κοινό συμπέρασμα: Πολύ δυσκολα ο Ροχανί θα ηττηθεί στην κάλπη, καθώς η συντηρητική κοινωνία του Ιράν έχει αρχίσει να υψώνει τη ματιά της… λίγο πιο ψηλά από όσο επιτρέπουν οι ιεροί κανόνες της χώρας.

Οι εκτιμήσεις για επανεκλογή Ροχανί ωστόσο, δεν… πτοούν την παράλληλη εξουσία της χώρας. Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ και οι Φροροί της Επανάστασης, κάνουν μια ύστατη προσπάθεια να… κλέψουν την Προεδρία, αθροίζοντας δυνάμεις γύρω από τον Ιμπραήμ Ραϊσι, έναν 56χρονο συντηρητικό κληρικό, που διαθέτει σημαντική δημοφιλία.

Το 2013. ο Χασάν Ροχανί έφτασε μέχρι το 51%, αιφνιδιάζοντας… τους πάντες, αυτή τη φορά ωστόσο οι “σκληροί” είναι υποψιασμένοι. Και καλύτερα προετοιμασμένοι.

Λίγη υπομονή λοιπόν.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας