Οι Φρουροί της Επανάστασης… ενημερώνουν τον Τραμπ ότι δεν θα κάνει το Ιράν… Λιβύη

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on August 08, 2017, 6:50 pm
0 secs

Η… ουρά του ονόματος των Φρουρών της Επανάστασης εξακολουθεί να ηχεί δυνατά στις ΗΠΑ, καθώς το επίλεκτο σώμα των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων διατηρεί διαστάσεις… θρύλου.

Μετά την Επανάσταση του Χομεϊνί και την ανατροπή του Σάχη, οι Φρουροί της Επανάστασης κατάφεραν να θωρακίσουν το νέο καθεστώς της Τεχεράνης απέναντι σε κάθε εξωτερικό εχθρό. Κυρίως απέναντι στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η παρουσία τους παραμένει εμβληματική μέχρι και σήμερα, με παράλληλη καταλυτική επιρροή στην πολιτική ζωή του Ιράν, έστω κι αν ο εν ενεργεία Πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, δεν αποτελούσε την πρώτη και… φανατική επιλογή τους, λόγω των ήπιων και μετριοπαθών χαρακτηριστικών της πολιτικής του ταυτότητας.

Οι εκπρόσωποι των Φρουρών της Επανάστασης συνηθίζουν να παρεμβαίνουν δημοσίως στις εξελίξεις, όπως συνέβη με τον στρατηγό Αλί Χατζιζαντέχ, επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο να εγκαταλείψει τα σχέδια μετατροπής του Ιράν σε… Λιβύη.

“Η Αμερική και ο Πρόεδρος Τραμπ θα ήθελαν να μετατρέψουν το Ιράν σε Λιβύη, να μας αφοπλίσουν και στο τέλος να μας ελέγξουν. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Καλό θα ήταν να το γνωρίζουν”, σχολίασε με νόημα ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης.

Οι Φρουροί της Επανάστασης βρίσκονται σταθερά στο πλευρό του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, ο οποίος κρατάει περισσότερο σκληρή και επιθετική στάση έναντι των ΗΠΑ.

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος