Οι Σοσιαλδημοκράτες αναζητούν τον νέο… Σρέντερ

Μάνος Οικονομίδης
Posted on September 24, 2017, 9:23 pm
5 secs

 

 

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Το βράδυ μιας εμβληματικής απογοήτευσης, είναι λογικό και εύλογο η συναισθηματική μνήμη να επαναστατεί. Και να ταξιδεύει σε στιγμές με περισσότερο χαμογελαστές και αισιόδοξες πινελιές

Για τη γερμανική Σοσιαλδημοκρατία, που μετά τον Πέερ Στάινμπρουκ και τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, θυσίασε και τον Μάρτιν Σουλτς στο… πελατολόγιο της Άνγκελα Μέρκελ, η συγκεκριμένη διαδρομή της μνήμης σταματάει στον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Τον τελευταίο νικητή του (λεγόμενου) προοδευτικού χώρου της Γερμανίας.

Ο Καγκελάριος της Ατζέντας 2000, που έχασε και εκείνος από τους Χριστιανοδημοκράτες, αφού όμως νωρίτερα είχε προλάβει να ηγηθεί της Γερμανίας με χαρισματικό αποτύπωμα, ήταν ο τελευταίος “πολιτικός” που ανέδειξε η γερμανική Κεντροαριστερά.

Το SPD γνώρισε στη διαδρομή του χρόνου και άλλα ταλέντα. Ο Σρέντερ ωστόσο ήταν εκείνος που, περισσότερο από κάθε άλλον, πέτυχε να συγχρονίσει τον πολιτικό βηματισμό του με τις αγωνίες και τις προσδοκίες της γερμανικής κοινωνίας, να δρομολογήσει τις κατάλληλες πολιτικές συνθέσεις και συμμαχίες, να είναι ο ίδιος η “απάντηση”, σε ερωτήσεις που οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν γνώριζαν καν ότι… είχαν.

Ο Μάρτιν Σουλτς δεν είναι Γκέρχαρντ Σρέντερ. Όπως και κανένα άλλο από τα γνωστά και προβεβλημένα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η πλειοψηφία των οποίων είναι βαθιά τοξική, λόγω της αναγκαστικής συγκατοίκησης των τελευταίων (πολλών) ετών με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ.

Ζητείται… ελπίς λοιπόν. Δηλαδή ένας νέος Σρέντερ. Προφανώς, με γενναία βουτιά στην πολιτική επετηρίδα του SPD. Και αφού πρώτα οι Σοσιαλδημοκράτες προσπεράσουν τους μηχανισμούς.

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας