Οι “σκανδαλιάρηδες” Μακρόν και Φιγιόν… χρυσοί χορηγοί της Λεπέν

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on March 15, 2017, 10:21 am

Μετά τον Φρανσουά Φιγιόν, ο Εμανουέλ Μακρόν. Με μικρότερη ένταση φυσικά, σε σχέση με τον κεντροδεξιό αντίπαλό του, και εκείνος ωστόσο ο… άχρωμος και “στρογγυλός” υποψήφιος της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου για την Προεδρία της Γαλλίας, βλέπει τη Δικαιοσύνη να τον κοιτάζει περίεργα.

Και να εξετάζει παλαιότερες υποθέσεις στις οποίες είχε πρωταγωνιστήσει, ιστορίες που άφησαν σκιές σκανδάλων, και προκαλούν ερωτηματικά για το πόσο “μη φθαρμένος” είναι ο πολιτικός για τα μάτια του οποίου το γαλλικό σύστημα δεν διστάζει να… καθαρίσει το πεδίο, προχωρώντας στη “δολοφονία χαρακτήρα” των βασικότερων αντιπάλων του.

Στην πραγματικότητα, οι σκιές, αν όχι το αποτύπωμα σκανδάλων που διαμορφώνονται γύρω από τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Φρανσουά Φιγιόν, λειτουργούν ως… βενζίνη για τη Μαρίν Λεπέν. Φυσικά, και η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου έχει τα θέματά της με τη Δικαιοσύνη, μόνο που τα δικά της έχουν ήδη απορροφηθεί από τη δημόσια συζήτηση, και δεν δείχνουν να επηρεάζουν τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας της έναντι των αντιπάλων της.

Ακόμη και χωρίς να είναι η ίδια “καθαρή”, η Μαρίν Λεπέν ευνοείται απροκάλυπτα από την εμπλοκή των δυο βασικών αντιπάλων της σε σκανδαλολογία. Γιατί έτσι της προσφέρεται μια μοναδική ευκαιρία να πατήσει πάνω στο κύμα της οργής της κοινωνίας, και της συνολικής απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, σε μια εποχή κατά την οποία η Γαλλία περιορίστηκε σε συμπλήρωμα της Γερμανίας, σε επίπεδο πολιτικής ηγεμονίας και παρέμβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προεργασία άλλωστε είχε γίνει μεθοδικά υπέρ της Λεπέν, περίπου όπως συνέβη με τον Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μένει να φανεί από τη… νεκροψία, αν θα είναι αντίστοιχα και τα αποτελέσματα.

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος