Οι Ρώσοι… μας μπέρδεψαν για τα αισθήματά τους προς τον Τραμπ

Αθηνά Κοροβέση
Posted on February 02, 2017, 11:56 pm

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected]

 

Οι Ρώσοι φαίνεται να είναι διχασμένοι… στα «αισθηματικά» τους για τον Τραμπ! Τουλάχιστον αυτό προκύπτει μέσα από την αρθρογραφία!

Μπορεί να ακούγεται κάπως εύθυμο το παραπάνω συμπέρασμα, μάλλον όμως είναι η αλήθεια. Τη στιγμή μάλιστα που τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί στη σχέση των δύο χωρών, καθώς κάθε νέος Πρόεδρος… χρειάζεται και το χρόνο του. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον Ντόναλντ Τραμπ. Βέβαια, η προηγούμενη πρόταση δεν εμπνέει παντελή εφησυχασμό, καθώς ο νέος μας πλανητάρχης μπορεί να έχει ήδη προσχεδιάσει την κάθε μελλοντική του ενέργεια.

Προηγούμενοι ωστόσο Αμερικανοί Πρόεδροι, δεν είχαν ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της μίας (ή και περισσοτέρων) προεδρίας τους. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο και τον Μπαράκ Ομπάμα. Και οι δύο εκκίνησαν την πρώτη θητεία τους με μία πολιτική επαναπροσέγγισης της Ρωσίας, με τον Μπους να «κοιτάζει στα μάτια τον Πούτιν και να βλέπει την ψυχή του» και τον Ομπάμα να δηλώνει «έτοιμος για μία πολιτική επαναφοράς». Στη λήξη όμως της δεύτερης θητείας και των δύο, όλα είχαν αλλάξει! Στη μεν πρώτη περίπτωση, η προεδρία Μπους τελείωνε με τον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας το 2008, στη δε δεύτερη προεδρία του Ομπάμα, το συριακό ζήτημα κλυδώνιζε τις σχέσεις Αμερικής-Ρωσίας.

Ερχόμενοι στην αρχική διαπίστωση, η Ρωσίδα δημοσιογράφος Anna Nemtsova, με άρθρο της στην ιστοσελίδα Politico, έγραφε λίγους μήνες πριν την εκλογή Τραμπ, ότι «η πλειοψηφία των ανώτατων αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης χαιρετίζει τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές και την επακόλουθη αποδοχή του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών στο Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος».

Ως επιχείρημά της (και συνεπώς των υποστηρικτών της ανωτέρω πρότασης) ανέφερε το γεγονός ότι ο Τραμπ αποτελεί για τον Πούτιν ένα «θείο δώρο», τη στιγμή που οι ηγέτες της Δύσης τον απέκλειαν εκείνη την περίοδο από τις εκάστοτε διαπραγματεύσεις, λόγω των εντάσεων με την Ουκρανία. Ο λόγος πράγματι σημαντικός και όχι απλά αληθοφανής. Ο «τσάρος» αναζητούσε στο πρόσωπο του Τραμπ ένα νέο σύμμαχο.

H Nemtsova είχε γράψει επίσης ότι μόλις το 10% των Ρώσων στήριζαν τη Χίλαρι Κλίντον, τη στιγμή που οι οπαδοί του Τραμπ αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο.

Σε αντίθετη λογική κινείται το πρόσφατο άρθρο του Ιvan Kurilla στo δίκτυο Al Jazeera. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ιστορίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, αναφέρει ότι η Ρωσία είναι όντως χαρούμενη από τη εκλογή Τραμπ. Προχωράει σε μία διευκρίνιση όμως. Όχι η ηγεσία, αλλά η ελίτ της χώρας, οι άνθρωποι της διανόησης αλλά και απλοί πολίτες. Τα επιχειρήματά του και αυτά δικαιολογημένα, όπως και της Ρωσίδας δημοσιογράφου.

Οι προσδοκίες… βασικός παράγοντας και εδώ. Προσδοκίες, όχι όμως για νέες συμμαχίες, αλλά για αποκλιμάκωση των εσωτερικών και εξωτερικών εντάσεων που δημιουργήθηκαν από τις ενέργειες του Πούτιν. Ενέργειες για παράδειγμα, που αφορούν στην προσάρτηση της Κριμαίας και από τις οποίες απορρέουν οικονομικές κυρώσεις, τις οποίες επωμίζονται οι πολίτες.

Στο άρθρο του Kurilla γίνεται μία αναφορά στην «πριμοδότηση» που ίσως λάβει το Κρεμλίνο επί Προεδρίας Τραμπ, σχετικά με ενδεχόμενη «αναδιανομή» των σφαιρών επιρροής παγκοσμίως (πιθανή πολιτική του Τραμπ), από την οποία η Ρωσία θα αναδειχθεί μία εκ των «Μεγάλων Δυνάμεων» στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Ωστόσο, αυτό είναι το μοναδικό σημείο σύγκλισης των δύο άρθρων.

Συνεχίζοντας την αναφορά στα επιχειρήματα, το άρθρο υποστηρίζει ότι με την εκλογή Τραμπ, είναι επίσης ευχαριστημένη η αντιπολίτευση της Ρωσίας, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελπίδες να αποδειχθεί ο νεοεκλεγμένος Αμερικανός Πρόεδρος ως ένας από τους δυσκολότερους εταίρους για το Ρώσο Πρόεδρο. Οι ίδιοι, θεωρούν μάλιστα την Προεδρία Ομπάμα ως αποτυχημένη, καθώς πιστεύουν ότι ενθάρρυνε τον Πούτιν να υιοθετήσει σκληρή πολιτική, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στην εξωτερική του πολιτική.

Το βέβαιο είναι πάντως, ότι τα αισθήματα μερικές φορές δε διαρκούν για πάντα… Πόσο μάλλον όταν οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται στις ζωές μας… Και αυτό γιατί δεν ξέρουμε αν Τραμπ και Πούτιν θα συμβαδίσουν μαζί μέχρι τέλους, δεδομένης της ασυμβατότητας λήξης της θητείας τους (εκτός από την ασυμβατότητα χαρακτήρων)!

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies