Οι Ρεπουμπλικανοί απασφάλισαν την “πυρηνική επιλογή” στη Γερουσία…

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on April 07, 2017, 12:29 pm

Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο. Τουλάχιστον όχι όπως το γνωρίζαμε εδώ και… αιώνες.

Στην πρώτη κιόλας στροφή της διακυβέρνησης Τραμπ, και παρόλο που διατηρούν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας αποφάσισαν να πράξουν το… αδιανόητο. Να απασφαλίσουν τη λεγόμενη “πυρηνική επιλογή”, προκειμένου να πετύχουν την όσο το δυνατόν ταχύτερη έγκριση του διορισμού του Νιλ Γκόρσατς στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η “πυρηνική επιλογή” είναι η διακριτική ευχέρεια που έχει η εκάστοτε πλειοψηφία της Γερουσίας, να διεκδικήσει την έγκριση διορισμού ενός υποψηφίου για το Ανώτατο Δικαστήριο, όχι με 60 ψήφους, αλλά με απλή πλειοψηφία 51. Μια επιλογή την οποία είχαν αποφύγει να χρησιμοποιήσουν στο παρελθόν άλλες πολιτικές πλειοψηφίες στις ΗΠΑ.

Ο διορισμός του Γκόρσατς είχε καθυστερήσει, όχι όμως σε επικίνδυνο βαθμό. Η δε υποψηφιότητά του είχε αρχίσει να συγκεντρώνει ευρύτερη πλειοψηφία, με ορισμένους Δημοκρατικούς να… κάνουν πέτρα την καρδιά τους, προκειμένου να μην υπάρξει συνταγματικό πρόβλημα.

Τελικά, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ… πάτησε το κουμπί, ανοίγοντας το δρόμο προς το χάος. Λίγες ώρες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ δώσει την έγκρισή του για πυραυλικές επιθέσεις κατά της Συρίας.

Πλέον, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί θα περιμένουν στο μέλλον την κατάλληλη ευκαιρία, όταν δηλαδή θα έχουν εκείνοι την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, για να… τιμωρήσουν τους Ρεπουμπλικανούς με το ίδιο νόμισμα.

 

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος