Οι προβλέψιμοι (για διαφορετικούς λόγους) πλέον Τραμπ και Ομπάμα

Αθηνά Κοροβέση
Posted on November 02, 2017, 9:55 pm

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected]

 

Η συνεχής σύγκριση μεταξύ των Αμερικανών Προέδρων (νυν και πρώην) ήταν από την πρώτη στιγμή αναμενόμενη. Τόσο μεταξύ τους, όσο και μεταξύ των Πρώτων Κυριών. Και αν η δεύτερη σύγκριση ενέχει και στιλιστικά στοιχεία, η πρώτη αποτελεί μείζον διακύβευμα για την πορεία της χώρας.

Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εκλογική αναμέτρηση που απασχόλησε όσο καμία την παγκόσμια πολιτική ιστορία, ο πρώτος απολογισμός από την αλλαγής ρότας δεν θα λέγαμε πως είναι εντελώς κατανοητός. Απεναντίας μάλιστα, όλο το χρονικό διάστημα από την ανάληψη της Προεδρίας από τον Τραμπ, οι αφορμές που έδινε για κριτική προς το πρόσωπό του ήταν άφθονες, όπως η αφθονία των τραγελαφικών συναισθημάτων. Διαμορφώθηκε επομένως ένα ξένο και δυσνόητο προς τον Αμερικανό πολίτη περιβάλλον, εξόχως ωστόσο… προβλέψιμο.

Η χάραξη πολιτικής από τον Ντόναλντ Τραμπ, αν και ενέχει αυτό το αδιευκρίνιστης φύσεως στοιχείο που προκαλεί την άμεση οργή του λαού, κατάντησε πλέον προβλέψιμη.

Από την άλλη, η έμφυτη ροπή του Μπαράκ Ομπάμα, πολλές φορές, προς τη δραματοποίηση των γεγονότων, προκαλούσε πάντα συναισθήματα συγκατάβασης και προσήλωσης προς τον απερχόμενο Πρόεδρο, είτε κάποιος συμφωνούσε με την πολιτική του είτε όχι.

Η ρητορική που σαγηνεύει τα άκρα, από την πλευρά του Τραμπ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη “φωτεινότητα” που εξέπεμπαν οι ομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα. Μία φωτεινότητα που, αν μπορούσε να εικονοποιηθεί, θα αγκάλιαζε ως “ταυτότητα” την παρακάτω φωτογραφία, από την εναρκτήρια διάσκεψη του Ιδρύματος που ίδρυσε με το όνομά του.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies.