Οι (πολιτικά) αφελείς που συνδέουν τις παροχές Τσίπρα με… εκλογές (σύντομα)

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on December 20, 2017, 8:25 pm
0 secs

 

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Η ανάλυση των σύγχρονων πολιτικών δεδομένων με… χθεσινά μοντέλα, δεν συνιστά φυσικά καινούρια παράμετρο στην εξίσωση της εθνικής καθημερινότητας. Στα χρόνια της κρίσης, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και λοιποί “συμμετέχοντες” στον δημόσιο βίο, επιχειρούν να ανιχνεύσουν τις ιδιαιτερότητες των στιγμών, και να ιχνηλατήσουν το μέλλον, στηριζόμενοι σε εγχειρίδια που… έχουν λήξει.

Πάρτε για παράδειγμα την προσέγγιση περί στρατηγικής στόχευσης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, λόγω του μπαράζ παροχών στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση.

Προφανώς και κάθε παροχή με κοινωνικό αποτύπωμα και στόχευση, έχει έντονο προεκλογικό άρωμα. Πολύ περισσότερο για μια κυβέρνηση σαν τη σημερινή, που… μεταλλάχτηκε για να επιβιώσει.

Μόνο που, οι σημερινές παροχές δεν στοχεύουν σε εκλογές αύριο. Αλλά… μεθαύριο. Ο Αλέξης Τσίπρας, που έχει εξελιχθεί σε στρατηγικό πολιτικό παίκτη, κατανοεί ότι, για να ξαναπιάσει το νήμα με κρίσιμες κοινωνικές μάζες, από τις οποίες αποξενώθηκε, και οι οποίες θεωρούν ότι τις πρόδωσε, θα πρέπει να χτίσει εγκαίρως, νωρίς και… σε δόσεις, το αφήγημα της “διόρθωσης”.

Εκεί εντάσσονται οι σημερινές παροχές. Στη στρατηγική στόχευση να διεκδικηθεί μια ουσιαστική αλλαγή του κοινωνικού κλίματος, μετά από 1/2 χρόνο… το λιγότερο. Δηλαδή, από την άνοιξη του 2019 και μετά. Είναι άλλωστε σίγουρο στοίχημα ότι, με φόντο και την προοπτική… δεύτερου ημιχρόνου, με τον νόμο της απλής αναλογικής, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να εξαντλήσει τη συνταγματική τετραετία.

Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε επιβεβαιώνουν ότι, όσο η Νέα Δημοκρατία έχει “μπετονάρει”, και δυσκολεύεται να διευρύνει την κοινωνική και εκλογική απήχηση, ανά… εξάμηνο η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα μειώνεται.

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής