Οι πιο “πολιτικές” στιγμές στην ιστορία των Βραβείων Όσκαρ

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on March 04, 2018, 8:20 pm
15 secs

 

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

Στον… προθάλαμο της 90ης Τελετής Απονομής των Βραβείων Όσκαρ, ας θυμηθούμε μερικές από τις πιο εμβηματικές ομιλίες με πολιτικό χρώμα.

 

Το 2016, ο Leonardo DiCaprio, έχοντας μόλις κερδίσει το πρώτο Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου της καριέρας του, για την ερμηνεία στην ταινία “The Revenant”, ξαναέπιασε το νήμα με το μείζον θέμα της Κλιματικής Αλλαγής, που είχαν αναδείξει πριν από μια δεκαετία, ο ίδιος και ο Αμερικανός πρώην Αντιπρόεδρος Αλ Γκορ.

 

 

Το 2015, ο τραγουδιστής John Legend, μίλησε για το δικαίωμα ψήφου, και τη μάχη των μειονοτήτων ακόμη και στη σημερινή Αμερική, για να εκφραστούν και να έχουν συμμετοχή στη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας τους.

 

Επίσης το 2015, η ηθοποιός Patricia Arquette, μετά το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου, το οποίο κέρδισε, μίλησε για το μεγάλο χάσμα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών στο Χόλιγουντ, ανοίγοντας το δρόμο για τα κινήματα που ακολούθησαν.

 

Το 2003, ο σκηνοθέτης Michael Moore επιτίθεται στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, με την ιστορική αποστροφή “Ντροπή σας, κύριε Μπους”, επικρίνοντας τη στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

 

Το 1994, ο μεγάλος Tom Hanks προσπαθεί να αφυπνίσει την παγκόσμια κοινότητα για το AIDS, με αφορμή το βραβείο Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου που είχε μόλις κερδίσει, υποδυόμενος έναν ομοφυλόφιλο φορέα του ιού, στην ταινία “Philadelphia”.

 

Το 1973, τέλος, ο Marlon Brando, δεν εμφανίστηκε για να πάρει το 2ο Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για την ταινία “The Godfather”, και στη θέση του έστειλε την Ινδιάνα Sacheen Littlefeather, για να ανακοινώσει ότι ο μεγάλος ηθοποιός αρνείται το βραβείο, ως αντίδραση στη “Γενοκτονία” του πληθυσμού των γηγενών Ινδιάνων στις ΗΠΑ.

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος