Οι πικρές αλήθειες του Πολ Τόμσεν

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on December 13, 2016, 9:06 am

Ο Πολ Τόμσεν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελούν ένα σταθερό… μέρος του κακού, που ταλανίζει την Ελλάδα της κρίσης τα τελευταία χρόνια.

Το Ταμείο δεν είναι συμπαθές στην ελληνική κοινωνία, ή μάλλον είναι… λίγο πιο συμπαθές από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εικονοποιεί τη σκληρή γραμμή της λιτότητας και των περιοριστικών μέτρων της εποχής του Μνημονίου, που έφεραν την πλειοψηφία των πολιτών στα όρια της φτωχοποίησης.

Με αφορμή το άρθρο του Πολ Τόμσεν το βράδυ της Δευτέρας, για το τι πραγματικά πρέπει να συμβεί στην Ελλάδα, με αφετηρία το… τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα, αρκετοί ήταν εκείνοι που επέκριναν εκ νέου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις σκληρές θέσεις του.

Στην πραγματικότητα, ο Πολ Τόμσεν έγραψε πικρές αλήθειες. Για την ελληνική οικονομία. Για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Για τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της χώρας. Πικρές μεν, αλήθειες δε.

Φυσικά, ο Πολ Τόμσεν απέφυγε να είναι το ίδιο ειλικρινής και για τις διαχρονικές ευθύνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάτι που καθιστά προβληματική την αποδοχή και… αποθέωση των απόψεών του. Δεν θα περίμενε ωστόσο κανείς κάτι διαφορετικό.

Και το σπιράλ της εθνικής κρίσης συνεχίζει… απτόητο.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος