Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα ως… διαρκείς υπονομευτές της

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on December 11, 2017, 12:17 pm
2 secs

 

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Δεν χρειαζόταν φυσικά κανείς την αντιπαράθεση Σακελλαρίου-Κοντονή, για να επαναλάβει το συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, δεν λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κατηγόρησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα του κόσμου, η σχετική συζήτηση θα υπερέβαινε τη συγκυρία, και θα έφτανε στην ουσία.

Έχει δίκιο ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας; Όχι. Η κυβέρνηση δεν έκανε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η “μαύρη τρύπα” με την εξαίρεση των δικαστών από το πόθεν έσχες, και οι σκανδαλωδώς αργοί ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης, είναι δυο παράμετροι που… δεν χωνεύονται εύκολα.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ωστόσο, υπονοεί κάτι άλλο: Ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως… σχεδόν κάθε κυβέρνηση στη χώρα τα τελευταία πολλά χρόνια, επιθυμεί να έχει μια Δικαιοσύνη… φιλική και συνεργάσιμη. Του χεριού της.

Και η Δικαιοσύνη από την πλευρά της, δείχνει να… επαναστατεί περιπτωσιολογικά και μόνο, με αποτέλεσμα να χάνει το δίκιο της.

 Η δυστοκία στην έμπρακτη εφαρμογή της διάκρισης των εξουσιών, δεν αποτελεί φυσικά μονάχα ελληνική παθογένεια. Στα χρόνια της μεγάλης κρίσης και της ηθικής παρακμής που βιώνουμε τα τελευταία 10 χρόνια, και μετά το Μνημόνιο που υπέγραψε ο Γιώργος Παπανδρέου όμως, η συγκεκριμένη πραγματικότητα προσλαμβάνει ζοφερά χαρακτηριστικά.

Κυρίως επειδή, οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης αποδεικνύονται οι μεγαλύτεροι… υπονομευτές της. Αδυνατώντας να υπερασπιστούν την ιστορική κληρονομιά του θεσμού, να τον επικαιροποιήσουν, να τον εκσυγχρονίσουν, να τον καταστήσουν συμβατό με τις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι, πολύ δύσκολα κάποιος λειτουργός της Δικαιοσύνης εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο από διαχειριστής του γράμματος του νόμου. Γι’ αυτό και οι νόμοι δεν εξελίσσονται όσο θα έπρεπε, ώστε να στηρίζουν την κοινωνίας. Να στηρίζουν τον άνθρωπο. Να στηρίζουν την ίδια τη Δικαιοσύνη.

Και μετά, ο εκάστοτε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και συνολικά οι εκάστοτε επικεφαλής των δικαστικών θεσμών της χώρας μας, απορούν γιατί η Δικαιοσύνη απαξιώνεται διαρκώς και περισσότερο στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας.

 

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής