Οι κινήσεις του Τσίπρα που δείχνουν ότι προετοιμάζει εκλογές (για το… 2018)

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on January 18, 2017, 11:37 am

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί εκλογές. Κανένας στη θέση του δεν θα τις ήθελε, με φόντο την εξαιρετικά ισχυρή πιθανότητα μιας μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες.

Απ΄την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι, εκλογές θα μπορούσαν να προκύψουν από… ατύχημα. Κάτι όχι απαραιτήτως απρόσμενο, για μια χώρα τόσο προβληματική όσο είναι σήμερα η Ελλάδα της κρίσης.

Να το δούμε λίγο περισσότερο ψύχραιμα. Ατυχήματα, σε χώρες που έχουν χάσει την εθνική αυτοδιάθεσή τους, δεν συμβαίνουν. Ή μάλλον. συμβαίνουν μονάχα όταν το αποφασίσουν εκείνοι που ελέγχουν τη χώρα. Στην προκειμένη περίπτωση, οι δανειστές της Ελλάδας.

Θέλουν οι δανειστές… εκλογές στην Ελλάδα; Φυσικά και όχι. Τουλάχιστον όχι μέχρι να τελειώσουν οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση από την καινούρια Μπούντεσταγκ, προς τα τέλη Νοεμβρίου, να… αλλάξει ο χρόνος, και μετά τους πρώτους μήνες του 2018 να αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα ένας πιο ξεκάθαρος οδικός χάρτης για το μέλλον της Αθήνας.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για εκλογές, αλλά… για του χρόνου. Για την άνοιξη ή πιθανότατα το καλοκαίρι του 2018, τότε που θα εκπνέει το τρέχον Μνημόνιο. Και θα απαιτείται μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Αθήνα, με νωπή λαϊκή εντολή, ώστε να σηκώσει το βάρος, είτε του 4ου Μνημονίου, είτε της επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά με εξαιρετικά σκληρούς όρους, που θα γονατίσουν ακόμη περισσότερο την κοινωνία.

Όλες οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν ότι η ματιά του έχει στραφεί στο μέλλον. Από το σάλπισμα… συμβιβασμού στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, μέχρι τις “επιθετικές” κινήσεις στον χώρο των ΜΜΕ, και το άνοιγμα σκανδάλων με “συστημικό” αποτύπωμα, που να αφορούν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία ως βασικούς πολιτικούς πυλώνες της Μεταπολίτευσης.

Όλες αυτές οι κινήσεις χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν. Εκλογές… του χρόνου (και βλέπουμε) λοιπόν.

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος