Οι ηττημένοι του ΕΔΟΕΑΠ εγκαταλείπουν την Αντωνιάδου, και δίνουν ραντεβού για… ρεβάνς στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ

Μανώλης Κομνηνός
Posted on June 19, 2018, 11:30 am
4 secs

 

Του Μανώλη Κομνηνού

 

Η εικόνα παρακμής του δημοσιογραφικού λειτουργήματος με το… ξεκατίνιασμα των κορυφαίων συνδικαλιστών της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ, δεν ολοκληρώθηκε φυσικά με τις πρόσφατες εκλογές για νέα διοίκηση στον Οργανισμό.

Η ήττα της πλευράς Καρούτζου και η επικράτηση της πλευράς Αντωνιάδου, προκάλεσε τη διάσπαση που όλοι περίμεναν στους Ενωμένους Δημοσιογράφους.

Την παράταξη που ιδρύθηκε υπό τη Μαρία Αντωνιάδου, την εποχή της κυβέρνησης τρικομματικής συνεργασίας Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, το 2012, και ήρθε ουσιαστικά να εκφράσει σε συνδικαλιστικό επίπεδο για τον χώρο της δημοσιογραφίας, μια αντίστοιχη κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών.

Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις των στελεχών της, αποστασίες και αδειάσματα, που οδήγησαν σε απώλεια ακόμη και της προεδρίας της ΕΣΗΕΑ, η Μαρία Αντωνιάδου είχε καταφέρει να κρατήσει την παράταξη ενωμένη. Και στις προηγούμενες εκλογές για ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ και ΕΔΟΕΑΠ, τα μέλη της να επικρατήσουν σαρωτικά στην κάλπη.

Όλα αυτά τελείωσαν με τις πρόσφατες εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ. Οι καταγγελίες των ηττημένων της πλευράς Καρούτζου κατά της πλευράς Αντωνιάδου είναι βαριές, ενώ και τα λόγια που έχουν χρησιμοποιηθεί μεταξύ πρώην… συμμαχητών, σε ομηρικούς καβγάδες στα social media, επιβεβαιώνουν ότι, ο χειρότερος πόλεμος είναι ο εμφύλιος.

Ειδικά όταν μιλάμε για συνδικαλιστικά στελέχη που πρωταγωνιστούν στα αρμόδια δημοσιογραφικά όργανα καθόλη τη διάρκεια της σκοτεινής και επώδυνης εποχής των Μνημονίων, με τις ευθύνες για την υποτίμηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος να είναι μεγάλες και να διαχέονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Πλέον, μετά το διαζύγιο στο εσωτερικό των Ενωμένων Δημοσιογράφων, είναι προφανές ότι οδηγούμαστε στη συγκρότηση μιας νέας παράταξης, με στρατηγική στόχευση τη… ρεβάνς από τη Μαρία Αντωνιάδου και τους υπόλοιπους “πρώην συντρόφους”, στις επόμενες εκλογές της ΕΣΗΕΑ.

Μέχρι τότε, έχουμε να δούμε και να διαβάσουμε πολλά. Το μάρμαρο, θα το πληρώσει φυσικά ο δημοσιογραφικός χώρος, που με βυζαντινισμούς και συνδικαλιστικά παρασκήνια, απαξιώνεται περισσότερο, όχι μόνο έναντι της κοινωνίας, αλλά και στις ίδιες τις τάξεις των ΜΜΕ, όπως φάνηκε από τη μεγάλη αποχή στις πρόσφατες εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ.

Αποχή αγανάκτησης και αποστροφής για την απαράδεκτη εικόνα που παρουσίασαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι εκλγεγμένοι στα συνδικαλιστικά όργανα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της “ομάδας Καρούτζου”, για την αποχώρηση από την παράταξη της Μαρίας Αντωνιάδου, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων, πλην του πρώην προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ, οι Άντζυ Σταθάτου και Χρήστος Μαζανίτης:

 

“Ξεκινήσαμε ενωμένοι. Όμως στην πορεία, κάποιοι απέκτησαν νέο «ήθος»! Αυτό το μελανό «νέο ήθος» έχει ζωστεί μανδύα πορφυρό, αυτοκρατορικό, καμαρώνει και κομπάζει, πλην όμως, αναδίδει πρωτοφανή δυσωδία και οσμή σήψης! 

Καθ’ όλη την διάρκεια του εκλογικού αγώνα στον ΕΔΟΕΑΠ, ιδίως τις τελευταίες ημέρες, γίναμε δέκτες καταγγελιών από δεκάδες συναδέλφους, οποίοι, κάποιοι με δάκρυα στα μάτια, μας περιέγραφαν πως δέχτηκαν απειλές από την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, πως προπηλακίστηκαν κι εξυβρίστηκαν επειδή τόλμησαν να υποστηρίξουν στον ΕΔΟΕΑΠ τους Νίκο Καρούτζο και Άντζυ Σταθάτου. Αυτές οι αήθεις πρακτικές ήταν ο λόγος που πολλοί συνάδελφοι δεν προσήλθαν να ψηφίσουν, για να μην αναγκαστούν να πάρουν θέση και «στιγματιστούν» για τις προτιμήσεις τους.

Με αφορμή αυτές τις πρωτοφανείς και θλιβερές καταγγελίες, αλλά και τις πρακτικές Ερντογανικής Δημοκρατίας που ακολουθεί η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και προεδρεύουσα πλέον και στον ΕΔΟΕΑΠ, αποφασίσαμε με πόνο καρδιάς και μετά από πολλή σκέψη να αποχωρήσουμε από τους Ενωμένους Δημοσιογράφους. Αυτό το «νέο ήθος» που υιοθέτησαν κάποιοι, απλώς δεν μας εκφράζει!
Εμείς μένουμε πιστοί στο παλιό ήθος μας, το ήθος των δημοσιογράφων του πεζοδρομίου που δεν χρειάζονται γραμματέα για να επικοινωνήσει με όλους τους συναδέλφους και είναι πάντα στις επάλξεις.

Το παλιό ήθος μας είναι και θα είναι :
• Κατά της διπλοθεσίας
• Κατά των πισώπλατων παιχνιδιών και των «συντροφικών» μαχαιρωμάτων
• Κατά του ξεπουλήματος απολυμένων συναδέλφων, απ’ όπου κι αν προέρχονται
• Κατά των κρυφών deal με αφεντικά και υπουργούς ενάντια στα συμφέροντα του κλάδου και με μοναδικό γνώμονα το ίδιον όφελος
• Κατά των Αυτοκρατορικών πρακτικών
• Κατά των καρεκλοκένταυρων κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστών

Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε να μαχόμαστε υπέρ των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων μας . Υποσχόμαστε να παλέψουμε για να μην διαλυθεί ο ΕΔΟΕΑΠ και να μην κοπούν οι συντάξεις και τα εφάπαξ, όπως έχουν ήδη συμφωνήσει ελαφρά τη καρδία οι εκπρόσωποι του «νέου ήθους». 
Όλοι για έναν κι ένας για όλους, προχωρούμε μαζί , με μοναδικό όπλο την αλήθεια και το φως, ενάντια στο σκότος που κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν στον κλάδο με παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, κρυφές συμφωνίες και παράδοξες συμμαχίες. Σηκώνουμε το μεταξωτό γάντι που μας πέταξε η διπλή πρόεδρος… κι απαντάμε: «Θα μας βρείτε όλοι μπροστά σας, όσοι συμφωνήσατε πίσω από κλειστές υπουργικές πόρτες το ξεπούλημα του κλάδου και του ΕΔΟΕΑΠ» !

Οι δημοσιογράφοι
Νίκος Καρούτζος μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
Άντζυ Σταθάτου μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
Χρήστος Μαζανίτης Ταμίας ΔΣ ΕΣΗΕΑ
Γιώργος Βότσκαρης μέλος ΔΣ ΠΟΕΣΥ
Νίκος Συνοδινός μέλος ΔΣ ΠΟΕΣΥ
Φωτεινή Γιαννούλη μέλος ΔΣ ΠΟΕΣΥ
Χρήστος Αξελός αναπλ. μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
Άντα Τράκου αναπλ. μέλος ΔΣ ΠΟΕΣΥ 

 

Μανώλης Κομνηνός
Ο Μανώλης Κομνηνός είναι δημοσιογράφος