Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στην Αθήνα για μια συζήτηση… “Προσφυγικής Αλληλεγγύης”

Υστερόγραφα Team
Posted on April 21, 2017, 9:53 am

 

[email protected]

 

Αν και η σοσιαλιστική οικογένεια “δοκιμάζεται” το τελευταίο διάστημα σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στο σύνολό τους, δίνουν δυνατό παρόν με πολλαπλές δράσεις. Ιδίως, όταν μιλάμε για θέματα που βρίσκονται στην καθημερινή τους ατζέντα, όπως το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

Η ευρωπαϊκή συζήτηση μεταφέρθηκε χθες στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (Party of European Socialists – PES) στην ελληνική πρωτεύουσα. Και η αφορμή;

Οι διήμερες εργασίες του Δικτύου Μετανάστευσης και Ένταξης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Migration & Integration Network) που πραγματοποιούνται το διήμερο 20-21 Απριλίου, υπό το θέμα “Ζήτημα Αλληλεγγύης: Αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο και Σύστημα Μετεγκατάστασης”.

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα, πραγματοποιήθηκε η κλειστή συνεδρίαση του Δικτύου, στο οποίο αναπτύχθηκαν εκτενώς οι προβληματικές πτυχές του Κανονισμού Δουβλίνο, με παράλληλη ανασκόπηση της υπάρχουσας κατάστασης τόσο στις χώρες υποδοχής, όσο και στις χώρες προορισμού.

Στην κατανόηση της καθημερινής πάλης επιβίωσης μεταναστών και προσφύγων, κυρίως από τους ξένους προσκεκλημένους της συνεδρίασης, βοήθησε το γεγονός ότι οι εργασίες έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις του πρότυπου κέντρου υποδοχής και κοινωνικής ένταξης προσφύγων και ευπαθών ομάδων Welcommon στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Προσωρινή Στέγαση Προσφύγων” του Δήμου Αθηναίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως εξήγησε ο Νίκος Χρυσόγελος, Πρόεδρος της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης “Άνεμος Ανανέωσης” (από την οποία υλοποιείται το κέντρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών), καλοσωρίζοντας τους προσκεκλημένους, τα 2/3 των προσφύγων που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις, οι οποίοι ανέρχονται σε αριθμό τα 100 άτομα περίπου, προέρχονται από τη Συρία.

Ο κύριος άξονας της συνεδρίασης κινήθηκε γύρω από την κατανομή ευθύνης και τις νόμιμες διαδρομές, με σαφείς αναφορές στην αναγκαία ροπή προς μία κοινή ευρωπαϊκή θέση στο προσανατολισμό της πολιτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και της αλληλεγγύης ως νομική υποχρέωση της ΕΕ.

Από τους Ευρωπαίους εκπρόσωπους που συμμετείχαν στις εργασίες, χαρακτηριστικά αναφέρονται οι Marit Maij και Carina Ohlsson από το Δίκτυο Μετανάστευσης και Ένταξης του PES, η Hedwig Gisuto, Σύμβουλος σε θέματα μετανάστευσης για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων στο Ίδρυμα FEPS, ο Joona Rasaanen, Βουλευτής του SPD Φινλανδίας και η Angelica Dinger, Σύμβουλος του SPD Γερμανίας.

Ενώ, μεταξύ των Ελλήνων εκπροσώπων της σοσιαλιστικής οικογένειας που παρευρέθησαν στη συζήτηση ήταν η Ζέφη Δημαδάμα, Αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ως η μόνη Ελληνίδα εκπρόσωπος στο PES Women, ο Κώστας Τριαντάφυλλος, Γραμματέας του Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Νίκας, πρώην Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, Εθνικός συντονιστής των Pes Αctivists Greece.

Το πρωί της Παρασκευής, το Δίκτυο πραγματοποίησε επίσκεψη στις προσφυγικές δομές του Ελληνικού, λίγη ώρα πριν την έναρξη του ανοιχτού διεθνούς Συνεδρίου, που διοργανώνεται από κοινού με το ΠΑΣΟΚ.

 

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι