Οι εκλογές της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού. Σε… δυο ημίχρονα

Μάνος Οικονομίδης
Posted on March 31, 2018, 1:26 pm
3 secs

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

 

 

 

 

Η θυελλώδης υπεροχή της κιβωτού των ιδεών που συντροφεύει τα βήματα προόδου μιας κοινωνίας, αποτελεί ιστορικά το πιο αυτονόητο σημείο αναφοράς για κάθε λαό.

Οι ιδέες άλλωστε είναι εκείνες που κινητροδοτούν κάθε φορά την αλλαγή. Την πρόοδο. Την εξέλιξη. Την προσαρμογή σε ένα νεώτερο και περισσότερο σύνθετο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Επιτρέποντας στους σκηνοθέτες του να διεκδικήσουν ζωτικό χώρο για την κοινωνία που εκφράζουν, και να ταξιδέψουν στη μελωδία του μέλλοντος, όνειρα, προσδοκίες και ελπίδες. Για πρωινά που θα συνοδεύονται από περισσότερα χαμόγελα. Από πληθωρισμό φωτός.

Η δική μας ιστορική παρακαταθήκη έχει το εκκωφαντικό προνόμιο να διεκδικεί αυτόν ακριβώς τον σπάνιο ρόλο: Του σκηνοθέτη των ιδεών που άλλαξαν το μέλλον της ανθρωπότητας.

Αυτό, καλό είναι να μην το ξεχνάμε. Όχι για να υποκύπτουμε στον πειρασμό να στρέφουμε μυαλό και καρδιά σε ένα πεφωτισμένο παρελθόν. Ούτε για να μελαγχολούμε, όταν αβίαστα κάνουμε τις συγκρίσεις με το παρόν της παρακμής και της πτώσης.

Να μην το ξεχνάμε, για να κινητροδοτούμε μια διαρκή ωδή στην αναζήτηση του «νέου παρελθόντος». Να ψάχνουμε καινούριες ιδέες. Να επανιδρύσουμε τη σκέψη. Και να προσφέρουμε στο μέλλον, τις αποδείξεις που χρειάζεται για να περιγράψει ως αδιατάρακτη τη γραμμή εθνικού αίματος, από την Αρχαία Αθήνα στη σημερινή Ελλάδα της βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης.

Σε πείσμα του ηττοπαθούς συμβιβασμού με την παρακμή, με τα χειρότερα στοιχεία της φυλής μας, που ως τσιρίδες υστερίας και κήρυκες ενός ανατροφοδοτούμενου εθνικού διχασμού, μπολιάζουν με το μικρόβιο του μίσους το παρόν το οποίο φρενάρει το μέλλον, να κοιτάξουμε με πείσμα και αυτοπεποίθηση τον καθρέφτη του προσωπικού, κοινωνικού και συλλογικού αυτοπροσδιορισμού.

Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Και, με αυτοσυγκράτηση βιασύνης για να τρέξουμε τις εξελίξεις, έχουμε μπροστά μας το δέος των εκλογών… δυο ημιχρόνων, που θα σηματοδοτήσουν πιθανότατα την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.

Αφήνοντας πίσω όσους εξελίχτηκαν σε νοσηρά βαρίδια για την εθνική προοπτική. Όσους προκάλεσαν ρυτίδες στο χαμόγελο του έθνους. Όσους έχτισαν καριέρες ανακυκλώνοντας την παρακμή και τη φθορά.

Ακόμη και στις πιο «σκοτεινές ώρες» των λαών, δεν βρέθηκε, ούτε φυσικά εφαρμόστηκε στην πράξη το εγχειρίδιο για τη νίκη του φόβου έναντι της ελπίδας.

Στο τέλος, σε κάθε τέλος, το φως νικάει πάντα το σκοτάδι. Και ζεσταίνει το χτυποκάρδι της ελπίδας…

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας