Οι εκλογές που… έχασε μόνη της η Χίλαρι Κλίντον

Μάνος Οικονομίδης
Posted on September 30, 2017, 9:14 pm
4 secs

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

Ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα είναι καθόλου επιεικής μαζί της. Και προφανώς, το έχει εγκαίρως συνειδητοποιήσει και η ίδια.

Η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, η γυναίκα που έχασε τις… άχαστες εκλογές με αντίπαλο έναν μισογύνη (τουλάχιστον σε επίπεδο ακραίας ρητορικής) περιφέρει τις τελευταίες εβδομάδες ανά τις ΗΠΑ την αβάσταχτη πίκρα της για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016.

Το βιβλίο “What Happened”, που κάνει διαδοχικά ρεκόρ πωλήσεων, αποτελεί το φυσικό όχημα, δημόσιο βήμα, αιτιολογία. Στην πραγματικότητα, λειτουργεί ως καθρέφτης μιας χαλασμένης αυτογνωσίας, καθώς η Χίλαρι Κλίντον δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τη ζώσα πραγματικότητα ότι ήταν… αφόρητα τοξική για να κάνει περίπατο προς τον Λευκό Οίκο. Πολύ χειρότερα, η τοξικότητά της την οδήγησε σε μια ιστορική ήττα, την οποία θα μνημονεύουν… προς γνώση και συμμόρφωση, οι μελλοντικές γενιές.

Η Χίλαρι εκβίασε το στήριξη του Προέδρου Ομπάμα, και μας στέρησε τον Τζο Μπάιντεν. Εκβίασε το χρίσμα των Δημοκρατικών, και τελικά δημιούργησε το φαινόμενο Μπέρνι Σάντερς. Εκβίασε τη “λευκή επιταγή” της αμερικανικής κοινωνίας, και τελικά… φόρτωσε στον πλανήτη τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι υποστηρικτές του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου την έχουν χλευάσει επαρκώς στα social media, με εξώφυλλα που “απαντούν” στο… “Τι συνέβη”, εξηγώντας ότι “συνέβη ο Τραμπ”. Αυτό όμως είναι το μικρότερο κακό.

Το βιβλίο, και όσα αποκαλύπτονται εκ παραλλήλου, δείχνουν μια γυναίκα που είχε προ πολλού χάσει την επαφή της με την πραγματικότητα. Ένας από τους ιστορικούς και πιο αξιόπιστους δημοσκόπους του Δημοκρατικού Κόμματος, αποκάλυψε ότι το επιτελείο της Χίλαρι του ζήτησε να σταματήσει τα γκάλοπ… τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016. Τρεις εβδομάδες! Και μάλιστα, τις τελευταίες, δηλαδή τις εξ αντικειμένου πλέον κρίσιμες.

Σε συνδυασμό με την άρνηση να περιοδεύσει στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν, τις δυο swing states που χάρισαν στον Ντόναλντ Τραμπ την επικράτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, και μαζί την Προεδρία, οι όποιες αμφιβολίες υπήρχαν στο μυαλό κάποιων, προφανώς και… δεν υπάρχουν πλέον.

Τις εκλογές αυτές, η Χίλαρι Κλίντον τις έχασε μόνη της. Ακριβώς όπως περιμέναν όσοι στοιχημάτιζαν ότι οι Αμερικανοί θα ψήφιζαν “οποιονδήποτε εκτός από τη Χίλαρι”. Όπως ακριβώς είχε προβλέψει ο Ντέιβιντ Άξελροντ, ο άνθρωπος που έκανε (δυο φορές) Πρόεδρο τον Μπαράκ Ομπάμα.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας