Οι δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία… σπρώχνουν πίσω (το 2019) τις εκλογές στην Ελλάδα

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on May 29, 2018, 5:16 pm
1 sec

 

Του Φρίξου Παλαιολόγου

 

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία, και εκείνες που… έρχονται στην Ισπανία, εκ των πραγμάτων επηρεάζουν τον πολιτικό σχεδιασμό και τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα.

Ακόμη λοιπόν κι αν, πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου ή εντός των ηγετικών κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν κάποιοι που φλέρταραν με την ιδέα των πρόωρων εκλογών το φετινό φθινόπωρο, του 2018, τα σχετικά σενάρια πλέον καίγονται.

Και, καθώς όσο περνάει ο καιρός, η αστάθεια της Ιταλίας θα επηρεάζει περισσότερο τις ευρύτερες εξελίξεις στις αγορές και την ευρωζώνη, είναι πλέον περίπου δεδομένο ότι, οι εκλογές στην Ελλάδα… πηγαίνουν πίσω.

Αν μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρήσει να “εργαλιοποιήσει” το αντισυστημικό κλίμα που φουντώνει στην Ευρώπη, με φόντο τις ευρωεκλογές του Μαϊου του 2019, είναι φυσικό και ευνόητο ότι, οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα θα στηθούν το φθινόπωρο του 2019.

Μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για Περιφέρειες και δήμους, ώστε η ψήφος να… μπερδευτεί ακόμη περισσότερο, και ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει τα μεγαλύτερα δυνατά πολιτικά κέρδη, έχοντας ως “σχέδιο Β”, τις… επαναληπτικές εκλογές του 2020, με αφορμή την προεδρική εκλογή, και τον νόμο της απλής αναλογικής.

Όπως είπε και ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός πρόσφατα… δεν είναι ανόητος να μπει στο κάδρο της απόλυτης αναστάτωσης, ενώ μπορεί να την αξιοποιήσει για τις δικές του στοχεύσεις, αργότερα.

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής