Οι δημοσκοπήσεις (που δείχνουν τη διαφορά να μειώνεται) απομακρύνουν το ενδεχόμενο ανασχηματισμού

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on December 24, 2017, 7:49 pm
0 secs

 

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων, που δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται, φαίνεται ότι έχει καθοριστική επίδραση στον πολιτικό και στρατηγικό σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα, και για το… ακανθώδες θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησής του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι, στην παρούσα χρονική και πολιτική συγκυρία, η κυβέρνηση δεν έχει άμεση ανάγκη το… παραπάνω που παραδοσιακά δίνει ένας ανασχηματισμός, με την προώθηση νέων προσώπων και την αίσθηση του νέου ξεκινήματος που τον συνοδεύει.

Και αυτό γιατί έχει επιτευχθεί ο βασικός αντικειμενικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα, που ήταν να ξεκινήσει το ροκάνισμα της διαφοράς από τη Νέα Δημοκρατία, η καταγραφή σε όλες τις δημοσκοπήσεις, μειωτικής τάσης στην “ψαλίδα” που χωρίζει τα δυο κόμματα εξουσίας, και σταδιακής εμπέδωσης της αίσθησης ότι “θα το παλέψει” ως το τέλος.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι, από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί μέχρι σήμερα να κερδίσει από κοινωνικές δεξαμενές οι οποίες παραδοσιακά κρίνουν τις εκλογικές αναμετρήσεις, η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να βιάζεται, και να καταφεύγει σε σπασμωδικές κινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ανασχηματισμός θα πρέπει να υπολογίζεται για το διάστημα πέριξ της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια, το καλοκαίρι του 2018, ώστε το νέο κυβερνητικό σχήμα να υπηρετήσει το καινούριο αφήγημα που θα αρχίσει ο Αλέξης Τσίπρας να οικοδομεί, ενόψει της τελικής μάχης των βουλευτικών εκλογών του 2019. Είτε γίνουν την άνοιξη του 2019, είτε με τη συνταγματική ολοκλήρωση της τετραετίας, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής