Οι Δημοκρατικοί ως το κόμμα του Ομπάμα, ή… του Μπέρνι Σάντερς;

Μάνος Οικονομίδης
Posted on August 12, 2017, 12:49 pm
2 secs

Στις… γραφές, αναφέρεται ότι δεν πρέπει να κατηγορείς τον άλλο, επειδή δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σου, αλλά να κατηγορείς τον εαυτό σου για τις… καλπάζουσες προσδοκίες που είχες. Λίγο μίζερη και μελαγχολική η διαπίστωση, προφανώς ωστόσο ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, πρώτος Αφρο-Αμερικανός, “προφήτης της Αλλαγής”, και… κλώνος του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και του Μπιλ Κλίντον, ήταν ο καλύτερος από τους πιο πρόσφατους ενοίκους του Λευκού Οίκου. Όχι όμως ο καλύτερος που θα μπορούσε να γίνει, με βάση το χλιμίντρισμα της Ιστορίας μπροστά στον πολιτικό καλπασμό του.

Κάποιοι θα πουν ότι ο Ομπάμα μας… κληρονόμησε τον Τραμπ, υπό την έννοια ότι ο σημερινός ένοικος του Οβάλ Γραφείου βρήκε πρόσφορο έδαφος στην αμερικανική κοινωνία, λόγω των αδυναμιών και των ακυρωμένων προσδοκιών που συνόδευσαν την 8ετη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα η παραπάνω διαπίστωση. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα. Ίσως μάλιστα το μεγαλύτερο λάθος που θα χρεώσει η Ιστορία στον Μπαράκ Ομπάμα, είναι η ανοχή του προς την… ασθένεια που λέγεται Χίλαρι Κλίντον. Ο Ομπάμα ανέχτηκε τις αχαλίνωτες φιλοδοξίες της για την Προεδρία των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να φρενάρει τον Τζο Μπάιντεν, που θα επικρατούσε δια περιπάτου του Ντόναλντ Τραμπ, και, ακόμη χειρότερα, να παραδώσει στην ανθρωπότητα και το Δημοκρατικό Κόμμα τον… σοσιαλιστή Μπέρνι Σάντερς.

Σήμερα λοιπόν, και ενώ οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν, στοχεύοντας σε μια πρώτη ρεβάνς στις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2018, για τα δυο Σώματα του Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, είναι προφανές ότι διχάζονται: Θα εξελιχθούν στο κόμμα του Μπαράκ Ομπάμα, ή του… Μπέρνι Σάντερς;

Ο βετεράνος Γερουσιαστής του Βερμόντ, που κατάφερε στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών να αποσπάσει από τη Χίλαρι Κλίντον τουλάχιστον το 45% της κοινωνικής βάσης του κόμματος, κερδίζει καθημερινά πόντους και υποστηρικτές, με την εμφανώς λαϊκιστική ρητορική του.

Ένας Τραμπ… από τα αριστερά, είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί αυτή τη στιγμή στην Αμερική. Και οι “Berniecrats”, όπως αποκαλούνται οι οπαδοί της “επανάστασης” του Μπέρνι Σάντερς, εξελίσσονται στην πιο συμπαγή συνιστώσα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Ομπάμα παρακολουθεί τις εξελίξεις με προφανή αμηχανία. Και η Αμερική το ίδιο. Κάθε φορά άλλωστε που ένα μεγάλο και πολυσυλλεκτικό κόμμα παραδόθηκε σε μια από τις ακραίες συνιστώσες του, ζήσαμε… δράματα. Όχι μονάχα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας