Οι Δημοκρατικοί παραδίδουν τα κλειδιά στον Ομπάμα. Για να κερδίσουν τις Ενδιάμεσες Εκλογές, και να… καθαιρέσουν τον Τραμπ

Κυριάκος Βελισσάριος
Posted on June 11, 2018, 7:16 pm
2 secs

 

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Το κόμμα του Τόμας Τζέφερσον αισθάνεται το βάρος της ιστορικής συγκυρίας. Ο πλανήτης ολόκληρος δείχνει να έχει εναποθέσει στους Δημοκρατικούς, τις ελπίδες του για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, που θα πυροδοτήσουν τη διαδικασία καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ από την Προεδρία των ΗΠΑ.

Για να συμβεί αυτό, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να επικρατήσουν ιδανικά και στα δυο Σώματα του Κογκρέσου, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις Ενδιάμεσες Εκλογές του Νοεμβρίου, ώστε με τη νέα πλειοψηφία τους, να κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακόμη μάλιστα κι αν δεν επιτύχουν, ή δεν φτάσουν ως το τέλος τη διαδικασία καθαίρεσής του από το Οβάλ Γραφείο, να έχουν υπονομεύσει τη στρατηγική επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Για τον λόγο αυτό, τα… κλειδιά του Δημοκρατικού Κόμματος παραδίδονται στον Μπαράκ Ομπάμα. Παρά τους αρχικούς δισταγμούς του, ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ασχολείται προσωπικά με τα παρασκήνια και το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος. Σε δυο επίπεδα.

Αρχικά, επιλέγει στρατηγικές στοχεύσεις για τις Ενδιάμεσες Εκλογές του Νοεμβρίου, μετρώντας τα… κουκιά για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε οι Δημοκρατικοί να δώσουν βάρος σε Πολιτείες-κλειδιά. Να κάνουν δηλαδή ό, τι δεν έκανε η Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 2016, σε κρίσιμες swing states, με αποτέλεσμα να χάσει το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, παρόλο που επικράτησε του Ντόναλντ Τραμπ στη λαϊκή ψήφο.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο Μπαράκ Ομπάμα επιχειρεί να διαχειριστεί τις προσωπικές φιλοδοξίες όσων επιθυμούν να διεκδικήσουν το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στην αναμέτρηση του 2020. Ο “προφήτης της Αλλαγής” έχει ήδη συζητήσει με τον Μπέρνι Σάντερς και την Ελίζαμπεθ Ουόρεν, τους κυριότερους εκφραστές της λαϊκιστικής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και με τον Ντεβάλ Πάτρικ, ένα δικό του “πολιτικό παιδί”, που θα μπορούσε να σηκώσει τη σκυτάλη την οποία άφησε ο ίδιος.

Κι όλα αυτά… για χάρη του Τζο Μπάιντεν. Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να διορθώσει το λάθος του 2016, τότε που φρέναρε τον Αντιπρόεδρο και καλό φίλο του, προκειμένου να κάνει χώρο για την Χίλαρι Κλίντον. Η Χίλαρι έχασε, ο Μπάιντεν το σκέφτεται σοβαρά για το 2020, και ο Ομπάμα είναι αποφασισμένος να ξεπλύνει τις προσωπικές τύψεις του.

Κυριάκος Βελισσάριος
Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής